Usvojen nacrt rebalansa budžeta opštine Srebrenica

SREBRENICA

Usvojen nacrt rebalansa budžeta opštine Srebrenica

 

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica usvojili su nacrt rebalansa opštinskog budžeta za ovu godinu u iznosu od 11.210.660 KM.

Nacrtom budžeta je za došlo je do preraspodjele odnosno realokacije budžetskih sredstava smanjivanjem ili povećavanjem pojedinih budžetskih stavki zavisno od visine utroška u prethodnom i potreba planiranih sredstava u narednom periodu.

Iako je Ministarstvo finansija Republike Srpske sugerisalo da se u nacrtu budžeta planirani prihodi opštine umanje za 200.000 KM u odnosu na postojeći budžet, zbog smanjenja prihoda od PDV-a što je posljedica pandemije virusa korona, do toga nije došlo.

Načelnik opštine Mladen Grujičić to je obrazložio činjenicom da je na račun opštine toliki iznos sredstava uplatila Vlada FBiH za izgradnju puteva za povratnička sela i da je zbog toga ostao isti iznos planiranih prihoda.

Grujičić je rekao da su prihodi opštine u ovoj godini za više od 30 odsto manji nego u istom periodu prošle godine zbog virusa korona zbog čega došlo do smanjenja prihoda i povećanja dugovanja prema dobavljačima zbog čega se vrši realokacije i preusmjerenje sredstava sa određenih troškova.

Odbornici su iznijeli mnoštvo primjedbi na predloženi nacrt budžeta. Tražili su analizu troškova u periodu vanrednog stanja i vanrednih mjera kao i izvještaj o prihodima i rashodima u proteklom dijelu ove godine što, po njihovoj ocjeni, treba da budu osnovni pokazatelji i smjernice za izradu rebalansa budžeta kao i program sanacije posljedica virusa korona koji nije sačinjen.

Nakon odborničkih diskusija i sugestija za usklađivanje pojedinih prihodovnih i rashodovnih budžetskih stavki i preraspodjelu sredstava, prije usvajanja nacrta budžeta usvojen je amandman da se 50.000 KM planiranih za organizovanje tradicionalne kulturno-sportske manifestacije „Dani Srebrenice“, koja zbog pandemije nije održana, preraspodijele za druge namjene.

Odlučeno je da 20.000 KM bude raspoređeno za podsticaj malinarstvu, a 30.000 za izgardnju i uređenje igrališta u Skelanima.

Odbornici su danas usvojili još nekoliko tehničkih odluka koje se odnose na izdavanje pod zakup opštinskog poljoprivrednog zemljišta, kancelarija i poslovnih prostora.

(Izvor: esrebrenica.ba)