U Bratuncu počela berba maline, cijena nije poznata

BRATUNAC

U Bratuncu počela berba maline, cijena nije poznata

 

Malinari u Bratuncu počeli su sa berbom maline, a hladnjače od ponedjeljka primaju malinu, dok akontativna cijena nije istaknuta, rekli su nam iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet.

Predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Ivan Stojanović kaže da je berba počela i da su hladnjače počele da primaju malinu, ali da prema zakonu moraju da istaknu akontativnu cijenu na otkupnim mjestima, što nisu uradili.

Malinare u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini ohrabruje cijena maline u susjednoj Srbiji gdje je berba počala, a neki od otkupljivača su izašli sa cijenom od 250 dinara, odnsno nešto više od 4 KM.

 – Cijena u Mačvi, u Srbiji, je od 200 do 250 dinara i Mačvanski okrug prvi je počeo sa berbom. Malina je izdala i biće umanjen rod najmanje trideset odsto na osnovu prošle godine. Čile je imalo prvu berbu i rod nešto manji od trideset pet odsto. Poput BiH, manje roda očekuje se i u Poljskoj i Srbiji. Potražnja na svjetskom trzištu je povećana, a samim tim i cijena – kaže Stojanović.

Stav malinara je da je neophodno da otkupljivači iz naše zemlje usklade cijene sa Srbijom jer se maline prodaju na istom tržištu, te nama potrebe da malinar iz BiH budu uskraćeni za zaradu.

Iz Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet kažu da je i ove godine, kao i proteklih, najveći problem angažovanje sezonskih radnika za berbu.

Ove godine berba je počela nešto kasnije. Početak berbe malina u srebreničkom kraju očekuje se za desetak dana.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i ove godine obećalo je podsticaje za malinare, ali nešto manje nego prošle godine.

(Izvor: esrebrenica.ba)