Za vodovod u dvije zvorničke mjesne zajednice, Lokanj i Pilicu, 2.200.000 KM – Ivanović: Oko 90 odsto teritorije biće pod gradskim vodovodom

ZVORNIK

Za vodovod u dvije zvorničke mjesne zajednice, Lokanj i Pilicu, 2.200.000 KM – Ivanović: Oko 90 odsto teritorije biće pod gradskim vodovodom

 

Gradska uprava u Zvorniku raspisala je javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju vodovoda u dvije zvorničke mjesne zajednice Lokanju i Pilici u vrijednosti 2.200.000 KM. Ovo je nastavak aktivnosti da što veći broja stanovnika i teritorije Grada Zvornika ima mogućnost korištenja vode iz gradskog vodovoda.

Otvaranje tenderske dokumentacije je u avgustu te se, ukoliko sve bude teklo po planu, u Gradskoj upravi nadaju da će radovi početi u septmebru mjesecu. Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnik Zvornika kaže da će kroz projekat vodovoda „Pilica-Lokanj“ oko 300 domaćinstava imati priliku da se priključi na gradski vodovod.

 – Novac za projekat je obezbijedila Evropska investiciona banka, dio su  sredstva Vlade RS, a jedna dio ulažemo i mi iz gradskog budžeta. Cilj nam je da svi stanovnici ove dvije mjesne zajednice, ukoliko to žele, imaju kontrolisanu pitku vodu – kaže Ivanović i dodaje da je trenutno u fazi projektovanja vodovod Oraovac-Križevići-Grbavci koji je značajan za zapadni dio grada Zvornika.

 – Kada završimo vodovod u Lokanju i Pilici te realizujemo projekat Oraovac-Križevići-Grbavci oko 90 odsto naše teritorije će biti pokriveno gradskim vodovodom. Ovaj projekat je trenutno u fazi projektovanja, a  njime će biti obuhvaćena sva sela u ovim mjesnim zajednicama. Ostalih oko 10 odsto teritroije su uglavnom najviše područja, a oni nemaju toliko izražen problem sa vodosnabdijevabnjem kao ove mjesne zajendice u kojima se rade ili će se raditi vodovodi – ističe Ivanović.

Jovan Tomić, direktor AD „Vodovod i komunalije“ iz Zvornika kaže da novi vodovodi neće donijeti preduzeću neki ekonomski boljitak, ali je on od velikog značaja za stanovništvo koje živi na tim prostorima.

 – Dopremanje vode do ovih korisnika je jako zahtjevno i dosta košta tako da to neće donijeti neku ekonomsku dobit preduzeću. Oni će imati urednu, kontrolisanu vodu za piće i neće biti nestašica što je za njih najvažnije. Činjenica da će 90 odsto teritorije biti pokriveno gradskim vodovodom je sigurno za svaku pohvalu – rekao je Tomić.

Prethodnih godina Gradska uprava u Zvroniku je realizovala projekte „Sjever 1“ i „Sjever 2“ čime je su sva sela sa sjevera opštine osim Pilice i Lokanja dobila mogućnost da se priključe na gradski vodovod. Prije dvije godine urađen je i vodovod u Tršiću.

Vodovod u Čelopeku uradilo komunalno preduzeće

Među brojnim projektima za vodosnbdijevanje zvorničkih mjesnih zajednica, jedan je svojim sredstvima uradilo zvorničko komunalno preduzeće. Radi se o vodovodu koji je urađen prije nekoliko godina za korisnike u mjesnoj zajednici Čelopek.  

(infobirac.net)

FOTO: Naslovna fotografija, ilustracija, arhiv