Za djecu sa poteškoćama u razvoju besplatno pohađanje predškolskih ustanova

REGION

Za djecu sa poteškoćama u razvoju besplatno pohađanje predškolskih ustanova

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je danas u Banjaluci da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja.

Trivićeva je naglasila da će novac za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja biti obezbijeđen iz republičkog budžeta, te da je to dio populacionih mjera.

Чланови Владе Наталија Тривић - министар просвјете и културе

– U nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama gdje ne postoje predškolske ustanove biće omogućeno školama za djecu sa smetnjama u razvoju i ustanovama socijalne zaštite da obavljaju djelatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru posebnog odjeljenja ili organizacione jedinice. Želimo da i u tim lokalnim zajednicama omogućimo da djeca mogu da pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje – rekla je Trivićeva u Narodnoj skupštini obrazlažući zakonsko rješenje.

Prema njenim riječima, u zakon je ugrađen i program pred polazak u školu koji je realizovan prethodnih godina u saradnji sa predškolskim ustanovama.

– Ponudili smo mogućnost da se tamo gdje nema predškolskih ustanova ovaj program može odvijati u osnovnim školama da bismo obuhvatili što više djece. Takođe, omogućili smo i organizovanje centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje – dodala je Trivićeva.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Nataša Radulović ocijenila je da je zakonsko rješenje kvalitetno, ali da je određene odredbe potrebno preciznije definisati.

Ona je u ime vladajuće većine predložila sedam amandmana na navedeno zakonsko rješenje kojim se, između ostalog, ostavlja mogućnost povećanja broja djece u vaspitnim grupama uz saglasnost osnivača, ali i da rad direktora treba da ocjenjuje osnivač ustanove.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ivanka Marković rekla je da navedeno zakonsko rješenje nije smjelo biti upućeno u skupštinsku proceduru po hitnom postupku i da je neophodno provjeriti sva lica koja će biti angažovana u radu sa djecom u produženom boravku.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku navedeno zakonsko rješenje.

nezavisne.com