VAR u Srbiji od 2021. godine!

FUDBAL

VAR u Srbiji od 2021. godine!

 

Dileme više nema, Srbija će se od sezone 2021/22. definitivno pridružiti grupi zemalja koje su svoje elitno fudbalsko takmičenje oplemenile video-tehnologijom. U intervjuu za sajt FSS, generalni sekretar Jovan Šurbatović govorio je o procesu implementacije VAR sistema (Video Assistant Referee)) u Super ligi Srbije.

 – Čini mi se da sam u Novostima pročitao informaciju da su korona i proširenje lige navodno usporili uvođenje VAR tehnologije na stadionima Superlige Srbije. To jednostavno nije istina – rekao je Šurbatović.

 – Koristim priliku da podsjetim da je u drugom dijelu prošle sezone formiran projektni tim koji čine stručnjaci iz TV Arena sport, koji je medijski partner FSS, zatim Telekoma Srbije, Superlige i FS Srbije na čelu sa predsjednikom Sudijske organizacije Milanom Karadžićem. Od oktobra 2019. godine urađen je veliki dio posla i praktično su pripremljeni svi neophodni koraci za implementaciju VAR sistema od sezone 2021/22 – rekao je Šurbatović.

On je dodao da će do kraja kalendarske 2020. godine Telekom Srbije, TV Arena sport i FSS biti tehnološki spremni za korišćenje video-tehnologije:

 – Telekom Srbije će obezbijediti instalaciju optike na svim superligaškim stadionima, kao i adekvatan protok signala, odnosno signal bez kašnjenja. Televizija Arena sport nas je obavijestila da je u fazi tehnološkog unapređenja produkcijskih kapaciteta i uvođenja najmodernije Remove produkcije, što znači da će biti u mogućnosti da svaku utakmicu prate i sa po 12 kamera – kaže Šurbatović.

On naglašava da je FSS trenutno u fazi prikupljanja ponuda za kupovinu opreme i opremanje VAR centra u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

 – U toku je izrada projekta, a u naredna tri mjeseca FSS će dobiti najmoderniji VAR centar sa četiri VAR sobe u SC FSS u Staroj Pazovi. Opredijelili smo se za centralizovani sistem upravljanja VAR tehnologijom iz Stare Pazove, dok će TV Arena sport instalirati svu neophodnu opremu na superligaškim stadionima. Bitno je napomenuti da je test faza VAR sistema u Srbiji planirana za proljećni dio sljedeće sezone tokom koje će biti pokrivene određene utakmice Superlige – naveo je Šurbatović.

Sasvim je jasno da će u najbržem mogućem roku početi i obuka sudija za primjenu video-tehnologije.

 – Upravo tako. Već od septembra ove godine kreće kontinuirano sprovođenje obuke sudija i trajaće sve do septembra 2021. FSS trenutno ima šest međunarodnih sudija sa VAR licencom, a poslije nabavke opreme i opremanja VAR centra u Staroj Pazovi na jesen 2020, potpisaćemo i VAR deklaraciju sa Fifom – rekao je generalni sekretar Jovan Šurbatović.

(Izvor: rts.rs)