Upis u srednje škole: Odlikaši najviše birali gimanziju

MA Izdvojena ZVORNIK

Upis u srednje škole: Odlikaši najviše birali gimanziju

 

U prvom dijelu prvog upisnog roka u srednje škole za učenike sa 60 ili više bodova, odnosno one koji su tokom školovanje uglavnom imali odličan uspjeh, u zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ je njih 120 izabralo neko od četvorogodišnjih zanimanja.

U školi ističu da ih posebno raduje veliko interesovanje za smejrove gimnazije gdje je za tri smjera u četiri odjeljenja konkurisalo 68 učenika. Biljana Pisić, direktorica škole navodi da su zbog velikog interesovanja za opšti smjer odmah poslali resornom ministarstvu zahtjev za promjenu plana upisa kako bi se upisala dva odjeljenja opšte gimnazije, a po jedno društveno-jezičkog i računarsko-informatičkog smjera.

 – Očekujemo da ministarstvo pozitivno odgovori na naš zahtjev jer se ovdje radi samo o prekompoziciji unutar smjera gimnazije. Prošle godine je bilo više interesovanja za društveno-jezički smjer te smo ove godine planirali da upišemo ta dva odjeljenja, a jedno opšteg smjera. Međutim, ove godine, situacija je sasvim drugačija te je više zainteresovanih za opšti smjer. Očekujemo da nam odobrenje stigne do kraja sedmice, a ako se to ne desi učenici koji su izabrali kao drugo zanimanje društveno-jezički smjer će biti u njega i upisani dok nam ne odobre prekompozivciju upisa te će nakon toga svi biti upisani u još jedno, drugo, odjeljenje gimnazije opšteg smjera – pojasnila je Pisić.

Ona je dodala da su zbog većeg interesovanja za smjerove gimnazije ostala još tri mjesta u medicinskoj školi, odnosno smjeru medicinski tehničar gdje je za sada prijavljeno 45 učenika, a primaju njih 48. Odlikaši iz osnovne škole su pokazali interesovanje i za smjerove ekonomske škole odnosno poslovno-informatičke i ekonomske tehničare, ali i turističke tehničare.

 –  Mi svake godine upišemo po jedno odjeljenje ekonomskih tehničara, a veliko interesovanje je pokazano i za novo zanimanje poslovno-informatičkih tehničara. Ipak, u ova zanimanja se najviše učenike upisuje u drugom dijelu prvog roka koji počinje u ponedjeljak 22. juna. Veliko je interesovanje i za turističke tehničare jer je turizam u Republici Srpskoj u usponu i tu svršeni osnovci vide ne samo priliku za zaposlenje nego i za studiranje – navela je Pisićeva.

Ona je istakla da 22. juna počinje i upis u trogodišnja zanimanja kada će svršeni osnovci moću da se upišu u kombinovano odjeljenje kuvar-poslastičar, odnosno pola razreda će biti kuvari, a pola poslastičari.

 – Imamo veliko interesovanje i ugostitelja i roditelja za zanimanje poslastičara, ali i kuvara te ćemo ako bude interesovanja za dva odjeljenja od ministarstva tražiti odobrenje za još jedno odjeljenje, odnosno da upišemo po jedan razred kuvara i jedan razred poslastičara – rekla je Pisićeva i dodala da je povećanje interesovanja učenika za njihova zanimanja dokaz povjerenja roditelja i učenika za kvalitetan rad u ovoj prosvjetnoj ustanovi.

(infobirac.net)