U prvih pet mjeseci 2020. godine evidentirano 139 ilegalnih migranata na području koje pokriva PU Zvornik

ZVORNIK

U prvih pet mjeseci 2020. godine evidentirano 139 ilegalnih migranata na području koje pokriva PU Zvornik

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik Dražan Erkić rekao je danas da je na području koje operativno pokriva ova uprava u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano 139 ilegalnih migranata, što je u odnosu na isti period prošle godine više za stotinu migranata.

Erkić je na konferenciji za novinare istakao da je samo u maju ove godine evidentirano 37 ilegalnih migranata i dodao da su to uglavnom bili muškarci starosti od 20 do 35 godina, najvećim djelom iz Pakistana i Egipta.

Ističući da u posmatranom periodu na području Policijske uprave Zvornik nije bilo krijumčarenja migranata, Erkić je rekao da i dalje jedan broj policijskih službenika ove uprave radi sa pripadnicima Jedinice granične policije Zvornik kako bi zaustavili ilegalne mgrante da uđu u Republiku Srpsku, odnono BiH.

Erkić je naglasio da u maju nije bio evidentiran ni jedan napad migranata na građane ili njihovu imovinu i istakao da su djeca i stariji građani uznemireni dok ilegalni migranti prolaze u njihovoj blizini.

Govoreći o saobraćaju na putevima na kojima kontrolu vrši policija ove uprave, Erkić je rekao da je u maju evidentirano 36 saobraćajnih nezgoda, što je za jednu saobraćajnu nezgodi više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njegovim riječima, u maju je kontrolisano 866 vozača i vozila i izdato 887 prekršajnih naloga, te iz saobraćaja isključeno 23 vozila i 84 vozača, od kojih je 50 vozača isključeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

– Zbog vožnje pod dejstvom narkotičkih sredstava isključena su dva vozača, dok je zbog odbijanja podvrgavanju provjeri na prisustvo opojnih droga iz saobraćaja isključeno devet vozača, što je više za šest isključenih vozača nego u maju prošle godine – rekao je Erkić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić rekao je da je u maju evidentirano 39 krivičnih djela, što je za 33 odsto manje manje u odnosu na isti period prošle godine.

Savić je dodao da je zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvoma podnijeto 36 izvještaja ptoriv 38 lica od kojih je jedno maloljetno i 11 povratnika u činjenju krivičnih djela.

– Među evidentiranim krivičnim djelima, 30 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, četiri iz oblasti zloupotrebe opojnih driga, tri krivična djela iz oblasti provrednog kriminaliteta i dva krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja – rekao je Savić.

On je dodao da su u obalsti opšteg kriminaliteta od evidentiranih 30 krvičnih djela, 15 počinili nepoznati izvršioci, dok je policija u posmatranom periodu rasvjetlila 12 krivilčnih djela.

Prema njegovim riječima, marerijalna šteta koja je pričinjena ovim krivičnim djelima iznosila je 23.116 KM.

infobirac.net