U Srebrenici vakcinisano 110 pasa u okviru borbe protiv bjesnila

SREBRENICA

U Srebrenici vakcinisano 110 pasa u okviru borbe protiv bjesnila

 

U opštini Srebrenica, u kojoj je početkom ovog mjeseca u selu Potočari otkriven slučaj psećeg bjesnila kod lovačkog psa, posavskog goniča, preduzima se niz mjera na suzbijanju i iskorjenjivanju bjesnila kod životinja, koje je naredilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Nakon izvršenog epidemiološkog izviđanja proglašeno je ugroženo, odnosno zaraženo područje prečnika deset kilometara od mjesta gdje se bjesnilo pojavilo, a koje osim srebreničke, zahvata i dio opštine Bratunac.

Јasno su propisane mjere koje se moraju sprovesti na terenu na suzbijanju i iskorjenjivanju bjesnila na području ove dvije opštine i one su pristupile njihovoj realizaciji.

Naređena je preventivna vakcinacija i zabrana prometa životinja, kao i pojačan odstrel lisice i divljih mesoždera na tom području.

Načelnik za privredu opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović kaže da je u Potočarima organizovana akcija hvatanja i uklanjanja nevakcinisanih pasa lutalica i eutanazirana su i propisno ukopana četiri uhvaćena psa.

– Obavljeno je vakcinisanje 110 pasa u privatnom vlasništvu sa ugroženog područja – rekao je Maksimović i naglasio da se vakcinisanje pasa, ali i mačaka sa zaraženog područja nastavlja.

U okviru naređenih mjera, prema riječima Maksimovića, predstoji i aktivnost oralne vakcinacije lisica i praćenje primjene svih mjera da bi se iskorijenilo bjesnilo.

On je istakao da se u okviru sprovođenja ovih mjera pristupilo uređenju i stavljanju u funkciju azila za pse u Ljeljendolu, u srebreničkoj opštini gdje je prostor zagrađen, i montirano nekoliko kućica i kontejner za smještaj pasa.

Resorni ministar Boris Pašalić i pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević prošle sedmice su posjetili ugroženo područje i provjerili da li se adekvatno i pravovremeno sprovode mjere protiv bjesnila.

Bjesnilo predstavlja tešku zaraznu bolest od koje može da oboli svaki sisar, pa i čovjek, i bolest spada u zarazne, odnosno prenosive bolesti i ubraja se u zoonoze.

Najčešće obolijevaju lisice, psi, vukovi i mačke. Životinje se zaraze virusom preko pljuvačke, a bolest se širi ugrizom.

(Izvor: rtrs.tv)

FOTO: esrebrenica.ba