Grčka danas otvara granice za turiste iz Srbije bez ograničenja, pet sati za prolaz kroz Sjevernu Makedoniju

SVIJET

Grčka danas otvara granice za turiste iz Srbije bez ograničenja, pet sati za prolaz kroz Sjevernu Makedoniju

 

Grčka večeras od 23 sata otvara granice bez ograničenja, karantina i testiranja za turiste iz 30 zemalja. Na listi su i državljani Srbije. Na put mogu i preko Sjeverne Makedonije, jer je odobren tranzit srpskih turista kroz tu zemlju.

Putnici mogu da prođu i zadrže se u Sjevernoj Makedoniji najviše pet sati. Prema Grčkoj biće otvoren prelaz Bogorodica – Evzoni, a prelaz Dojran ostaje zatvoren.

Makedonska vlada je odlučila da će stranci koji su u tranzitu kroz Sjevernu Makedoniju, do potpune liberalizacije režima ulaska i izlaska iz te zemlje, moći da koriste prelaze Tabanovce, Deve Bair, Bogorodica, Кjafasa, Blace i aerodrom Skoplje.

Taj tranzit, dodaje se u saopštenju vlade, podrazumeva ulaz na jednom graničnom prelazu i izlaz na drugom prelazu, uz obavezu da se ne napušta auto-put ili lokalni put i da se tranzit obavi za najduže pet sati.

S obzirom na to da je razdaljina od prelaza Preševo-Tabanovce do makedonsko-grčke granice oko 170 kilometara, uz prosječnu brzinu i eventualne pauze, vozačima neće trebati duže od tri sata da bi ušli i napustili makedonsku teritoriju.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski kaže da neće produžiti vanredno stanje uvedeno radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Tridesetodnevno vanredno stanje uvedeno je u martu, a zatim je dva puta produženo za po 15 dana zbog povećanja broja obolelih.

Od ponoći je počelo postepeno otvaranje granica unutar Evropske unije. Uz Njemačku i Francusku da će otvoriti svoje granice, ali uz izuzetke, najavile su i druge članice Unije i uz izvjesna ograničenja.

(Izvor: rts.rs)