I oni su heroji u vremenu pandemije – prijem za nastavnike koji su radili putem TV ekrana

REGION ZVORNIK

I oni su heroji u vremenu pandemije – prijem za nastavnike koji su radili putem TV ekrana

 

U Srpskoj je završena nastava na daljinu u školskoj 2019/2020. godini za učenike osnovnih škola. Za najuspješnije nastavnike, ali i sve koji su učestvovali u kreiranju nastavnog sadržaja putem TV ekrana, u Vladi je organizovan prijem.

Svega nekoliko dana po zatvaranju škola zbog pandemije virusa korona bilo je dovoljno da prosvjetni radnici nastavne sadržaje prilagode novom stanju i umjesto pred učenike, stanu pred kamere.

– Najbitnije je da smo sačuvali zdravlje naših učenika, da smo ušli u svaki dom i da su nas učenici prihvatili kao neke nove ljude koji če im prenositi znanje – istakla je Branka Lovrić Bosnić, učiteljica razredne nastave OŠ Dositej Obradović iz Banjaluke.

Branko Stupaš, nastavnik OŠ Georgi Stojkov Rakovski iz Banjaluke naglašava da je urađeno mnogo u ovakvim uslovima.

– Učenici su morali dobiti određeni nivo kvalitetnog znanja. Koliko je to kvalitetno, pričaće se nešto kasnije, ali urađeno je zaista mnogo – istakao je Stupas.

I sami priznaju – prenijeti znanje na daljinu nije bio lak posao. Iza svake TV učionice stajao je čitav tim ljudi sa istim zadatkom – približiti novo gradivo učenicima i odrediti domaću zadaću.

– Јa bih u svoje ime, a i u ime Radio Televizije Republike Srpske, izrazila veliko divljenje svim nastavnicima koji su smogli snage da stanu pred kamere i da svoje gledanje u kameru pretoče i zamijene za učionicu i učenike kojima prenose znanje. Činjenica je da je bilo oprečnih mišljenja, ali mislim da su oni svojim radom sve to nulirali i pokazali koliko smo jaki – naglasila je Valentina Lekanić, urednik Obrazovnog programa Radio Televizije Republike Srpske.

Rad u vanrednim okolnostima pokazao je, smatraju nadležni, da je obrazovni sistem u Srpskoj spreman za potpunu primjenu informacionih tehnologija u nastavi.

– Imaćemo takvih slučajeva da mnogo učenika iz određenih razloga neće moći prisustvovati nastavi i mi smo spremni da koristeći platforme i dalje dajemo svoje usluge na način na koji smo to do sada i radili – rekao je Predrag Damjanović, direkror Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske nagovještava novitete u novoj školskoj godini.

– Mi ćemo već od 1. septembra imati spremnu platformu za kompletnu digitalizaciju, kako bi omogućili novi način izvođenja nastave, jer dokazano je da je kombinacija tradicionalnog i savremenog najbolja kombinacija – istakla je Trivićeva.

Plan je da naredna školska godina počne 1. septembra, u školskim klupama. 

(Izvor: rtrs.tv)