Dačić: U Crnu Goru se može iz Konga gdje vlada ebola, ali ne iz Srbije

REGION

Dačić: U Crnu Goru se može iz Konga gdje vlada ebola, ali ne iz Srbije

 

Crna Gora je skinula sa spiska Kongo gdje je ebola, ili samoproglašeno Kosovo, ali nije otvorila granice za državljane Srbije, to je poruka da je neko nepoželjan i da ta zemlja radi na sopstvenu štetu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Iz aviona se vidi da to što oni rade, rade na sopstvenu štetu. Ako misle da ćemo zbog toga da se brinemo, evo ja sam bio u Grčkoj, gdje nas čekaju otvorenih ruku, 15. juna otvaraju granice. Bugarska takođe, Mađarska, BiH – rekao je Dačić na TV Prva, prenosi Tanjug.

On je istakao da je riječ o ljudima koji žele da se zaoštri situacija sa Srbijom zato što im je, kaže, to politički interes i jedini način da opstanu na vlasti.

Dačić je ocijenio da je Milo Đukanović procijenio da može da računa na antisrbe i da mu sad za to trebaju dokazi, a takva računica, kaže, ide Crnoj Gori na štetu.

On je naglasio da će državljanima Srbije 99 odsto biti omogućeno da putuju u EU s tim što, ukazuje, svaka zemlja pojedinačno će imati pravo da o tome odluči.

Prema njegovim riječima, i Sjeverna Makedonija je zainteresovana da ukine mjere i moguće je da će to biti do kraja juna što je važno za putovanje u Grčku.

– Ispada sada kao da Srbija treba da moli Crnu Goru da otvori granice, kao da od toga zavisi svakodnevni život naših ljudi, a u suštini njihov život zavisi od toga da li će im doći turisti. To je poruka da je neko nepoželjan. Ali, zašto bi ljudi bili mazohisti? Vi njima dajete pare, ne čini vama konobar uslugu što će da vam donese kafu poslije petog puta – prokomentarisao je Dačić.

On je pomenuo i sporan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, rekavši da je potreban dijalog unutar Crne Gore i da niko nije došao iz Srbije da pravi probleme, iako se svako reagovanje tumači da se Srbija miješa u unutrašnje stvari.

Dačić je ponovio da se testirao na virus korona i da je negativan.

Dačić: U najboljem smo položaju po pitanju Kosmeta od 2008.

Dačić je rekao da očekuje pritiske u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i da to nije ništa novo.

Na pitanje da li je razgraničenje kompromis, Dačić je podsjjetio da o razgraničenju kao rešenju govori više godina unazad i da je prvi političar koji je o tome govorio, pa i u vrijeme Tadića i Јeremića.

– Niko nije imao hrabrosti da to podrži. Mislim da bi građani to podržali, jer taj prijedlog nije nešto što mi sada imamo, nego nešto za šta treba da se borimo. U našem Ustavu piše da je Kosovo dio Srbije, ali nemamo faktičku vlast, kod njih piše da je Kosovo nezavisno, a oni nemaju faktičku vlast tamo gdje žive Srbi. Zato je potreban kompromis koji je najmanje štetan za srpski interes – rekao je Dačić.

On je podsjetio da je 18 zemalja povuklo priznanje samoproglašenog Kosova i da sada Albanci moraju da razgovaraju.

– Srbija je danas u boljoj poziciji, odnosno u najboljem položaju od kada je proglašena nezavisnost takozvanog Kosova 2008. godine – rekao je Dačić.

(Izvor: rtrs.tv)