Višečlane porodice u Srpskoj razočarane: Vlada najavila besplatne knjige za troje i više djece, a sada samo treće i svako naredno dijete ulaze u program

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Višečlane porodice u Srpskoj razočarane: Vlada najavila besplatne knjige za troje i više djece, a sada samo treće i svako naredno dijete ulaze u program

 

Roditelji koji imaju troje i više djece u Srpskoj duboko su razočarani nakon što su prije nekoliko dana saznali da će pravo na besplatne udžbenike u ovoj godini imati samo treće i svako naredno dijete u višečlanim porodicama. Iako je pompezno najavljeno na sjednici Skupštine Republike Srpske u novembru prošle godine da će u okviru mjera demografsko-populacione politike svim učenicima iz porodica sa troje i više dece biti obezbijeđeni besplatni udžbenici od toga neće biti ništa, ili skoro ništa.

Revolt se javio, nakon što je u osnovne škole u Srpskoj stiglo obavještenje da se popišu učenici koji su treće, četvrto i svako naredno dijete kako bi oni dobili besplatne udžbenike dok prvo i drugo dijete i dalje neće imati to pravo. 

Roditelji u Srpskoj koji imaju troje i više djece kažu da u prosjeku za knjige i školski pribor po jednom djetetu treba da izdvoje između 200 i 250 KM.

Mladen Jovanović kaže da mu za opremanje tri osnovca treba više od cijele njegove mjesečne plate.

 – Sa oduševljenjem sam prihvatio vijest u novembru koju je čak i premijer potvrdio na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekavši da će knjige dobiti svi koji imaju troje ili više djece i to za svih devet razreda. Sada smo ogorčeni. Ne samo da moramo da se snalazimo za kupovinu novih knjiga nego smo propustili i priliku da kupimo makar polovne udžbenike od drugih učenika, ali su ih oni zbog korona virusa već ranije razdijelili. Zaista je sramota kako se odluke mijenjaju, više ni u šta što nam saopštavaju ne možemo da vjerujemo – kaže Jovanović.

Istog mišljenja je i prosvjetni radnik Zoran Kuljić. Više od svega smeta mu nedosljednost onih koji treba da budu dosljedni u svojim odlukama.

 – Svi znamo koliko novca je potrebno da spremimo dijete za školu, a za troje zaista treba oko 700 KM. Obzirom da je zbog korona virusa ponuđena pomoć mnogima, očekivao sam ne samo da će ove mjere biti sprovedene nego da će se pomoći i drugima. Ovo nije prvi put, pogotovu u posljednja tri mjeseca, da sa različitih pozicija dobijamo potpuno različite informacije. Nadam se da će Vlada RS razmotriti ponovo ovu odluku i obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike iz porodica sa troje i više djece, a ne samo za treće dijete i dalje, kako je sada predviđeno – rekao je Kuljić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS potvrđuju da su ovoj godini planirali da osim za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, besplatne udžbenike obezbijede i za treće i naredno dijete iz porodica sa troje i više djece, a koje nisu socijalno ugrožene, odnosno nisu korisnici usluga centara za socijalni rad. Ne navode zašto je tako odlučeno. Još se, dodaju, radi i na objedinjavanju podataka.

Ono što je očito nakon ovih odluka jeste da u Republici Srpskoj ili predstavnici vlasti ne razgovaraju međusobno, niti razmišljaju o onome što izgovore, ili predstavnici različitih partija u Vladi RS namjerno rade jedni protiv drugih.

Danas je posljednji rok za dostavu spiskova iz osnovih škola prema dopisu iz Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske.

 

Prilog iz Dnevnika RTRS-a 30.11.2019. u kome premijer Višković najavljuje besplatne udžbenike (izjava počinje na 0:50)

(Izvor: EuroBlic, rtrs.tv, infobirac.net)