Porodica Mirković iz Zvornika zajedno u humanoj misiji: Sin prvi put, majka 20, a otac 55 put darivao krv

MA Izdvojena ZVORNIK

Porodica Mirković iz Zvornika zajedno u humanoj misiji: Sin prvi put, majka 20, a otac 55 put darivao krv

 

Kada je pacijentu za operaciju u Banjaluci bila potrebna krv, troje članova porodice Mirković, odnosno supružnici Danilo i Ankica, te sin Borisav otišli su u zvorničku Službu za transfuziju i zajedno darivali najdragocjeniju tečnost. Ovo je jedan od rijetkih primjera u regionu, a možda i šire, da gotovo cijela porodica aktivno daruje krv i to ovog puta sve troje zajedno.

Kako su nam ispričali, Danilo je odavno poznat kao davalac koji redovno učestvuje u svim akcijama darivanja krvi, do sada je 55 puta dao dargocjenu tečnost, supruga Ankica 20, a sin Borisav je prvi put bio dobrovoljni davalac. Ovo je za mladog Borisava, inače uspješnog sportistu i maturanta zvorničkog Tehničkog školskog centra, na smjeru tehničar drumskog saobraćaja, bila divna prilika da se uključi u humane akcije u porodičnom okruženju.

 – Ja sam svakako planirao da krenem sa dobrovoljnim davanjem krvi jer, ne samo otac i majka, već i stričevi redovno učestvuju u ovakvim akcijama. Prema planu prvo darivanje krvi je trebalo da bude u školi jer imamo tradicionalne akcije u kojima učestvuju maturanti, ali je korona virus odgodila tu aktivnost. Dakle, htjelo se da zajedno darujemo krv – kaže Borisav i dodaje da planira i dalje da daje krv.

Njegova majka Ankica, koja je zaposlena u vrtiću „Neven“, u kompaniji „Alumina“, je krv počela da daje početkom rata.

 – Kada smo čuli da je potrebna krv u bolnici, vojnicima i civilima odlučila sam se da i ja darujem krv. Do sada sam 20 puta bila, što kroz dobrovoljne akcije, što kroz pojedinačna davanja, dobrovoljni davalac – istakla je Ankica.

Danilo Mirković je „prekaljeni“ davalac kome je „porodična“ akcija bila 55 put da daruje krv. Ovaj radnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske odaziva se na sve pojedinačne pozive i akcije.

 – Drago mi je da smo zajedno darivali krv iako to nismo planirali. Pošto je mogla i zamjenska grupa, odnosno nekoliko doza, pošli smo zajedno – kaže Dačo, kako ga većina Zvorničana i poznaje, i dodaje da sada obično sačeka da ga pozovu po potrebi da da krv.

 – Ne idem samoinicijativno svaka tri mjeseca da dam krv, ali se nekako desi da ubrzo nakon isteka tog perioda dobijem poziv iz Srebrenice, Bratunca, ili Zvornika, odnosno cijele regije Birča jer sam rijetka krvna grupa, odnosno „AB“ pozitivna – priča Danilo koji je četiri puta davao samo trombocite što je mnogo duži proces nego obično darivanje krvi, a dva puta je imao potrebu da dragocjenu tečnost daje direktno „iz vene u venu“.

 – Krv sam darivao u Beogradu, Loznici i drugim mjestima, a obično se radilo o ljudima sa ovih prostora koji su tamo imali operativne zahvate – kaže Mirković, koji smatra da je Zvorniku potrebno udruženje dobrovoljnih davalaca sa bazom podataka kako bi se brzo reagovalo u slučaju potrebe za davaocima.

 – Manji gradovi sa manje davalaca imaju udruženja i brže reaguju u hitnim situacijama te nema pozivanja preko društvenih mreža. Pored davalaca iz MUP-a, veliki broj ih ima, i dobro su organizovani, davaoci iz „Alumine“, potom „Elektrodistribucije“ što uz brojne humane pojedince pokazuje da Zvornik ima dosta ljudi koji daruju krv. Pomoć nam je obećala i Gradska uprava kako bismo obezbijedili prostorije za rad udruženja – naveo je Mirković.

Mirkovići dali 300 doza krvi

Danilova braća, Branislav, koji živi u Zvorniku, te Predrag i Nenad, koji žive u Višegradu, takođe su dobrovljni davaoci i do sada imaju po 80 darivanja.

Danilo kaže da kada se sve sabere porodica Mirković, odnosno njegovi sin i supruga te braća zajedno su dali preko 300 doza krvi.

(infobirac.net)