U Malešiću služen parastos za 15 poginulih boraca i 18 civila

ZVORNIK

U Malešiću služen parastos za 15 poginulih boraca i 18 civila

Parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomenik u Malešiću kod Zvornika obilježeno je danas 28 godina od stradanja 15 pripadnika Vojske Republike Srpske i 18 civila iz sela Malešići, Androvići, Vitinica i Odžačina.


Član Predsjedništva gradske Boračke organizacije Zvornik Milorad Šakotić rekao je novinarima da je u napadima muslimanskih snaga iz susjednih sela Vitinice i Sapne, koje gravitiraju ovim naseljima, tokom 1992. godine unekoliko napada poginulo 15 boraca odbrambeno otadžbinskog rata i 18 civila, od kojih su sedam bile žene.
– Oni nisu nikoga napadali, samo su branili svoja ognjišta i sela – rekao je Šakotić koji je i predsjednik mjesnog odbora Boračke organizacije Malešić.
Šakotić je naglasio da je od napada na Malešće i druga sela prošlo 28 godina a da za ova zlodjela niko nije odgovarao.


Podsjećajući da se prvi napad muslimasnkih snaga na Malešiće dogodio 16. maja, a drugi 8. juna 1992. godine, Šakotić je rekao da se oko istraga dešavaju čudne stvari, kad je u pitanju Tužilaštvo BiH, jer ako damo izjeve odmah smo osumnjičeni ili optuženi ili se maltretiraju svjedoci.
– Kako radi Tužilaštvo BiH, vjerovatno će za te zločine nad srpskim stanovništvo Malešila i drugih srpskih sela optužiti nas – rekao je Šakotić.
Šakotić je istakao da su srpska sela napale komšije muslimani sa teritorije Sapne, da se znaju izvršioci zločina, imaju izjave svjedokla, ali pomaka oko podizanja optužnica nema.


– Tačno znamo da je mještanka Smilja Tanacković zvjerksi ubijena i da je prije ubistva molila za život, ali nije pomoglo, ubile su je komšije – muslimani. Da stvar bude do kraja nevjerovatna, Tužilaštvo BiH je htjelo da podigne optužnicu protiv njenog muža i sina, koji sa zločinom nemaju nikakve veze – rekao je Šakotić.
Ističući da Tuažilaštvo BiH nema sluha i ne preduzima ništa da se izvršioci ovog zločina kazne, Šakotić je rekao da će mještani formirati udružnje koji će insistirati i zahtijevati da se „Predmet Malešić“ privede kraju i da odgovorni za zločine budu kažnjeni.
Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih vojnika i civila, te predstavnici gradske Boračke organizacije Zvornik.

infobirac.net