U Srebrenici potvrđen slučaj bjesnila kod psa

SREBRENICA

U Srebrenici potvrđen slučaj bjesnila kod psa

 

U Srebrenici je zabilježen jedan slučaj bjesnila kod psa, saopšteno je iz opštine Srebrenica.

Opštinski veterinarski inspektor iz Srebrenice Mladen Tešić je konstatovao bolest bjesnila nakon ispitivanja od strane Laboratorije za virusologiju i serologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Centar za kontrolu zdravlja životinja, nakon čega je obaviješteno i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 – U hitnom izvještaju o pojavi ili ponovnom pojavljivanju ili odjavi zaraznih bolesti se navodi da je pas posavski gonič, starosti tri godine, nevakcinisan i da je izvršena eutanzija psa, a leš poslan na Veterinarski fakultet u Sarajevu radi pretrage na bjesnilo. Takođe se navodi da u dvorištu vlasnika psa nema drugih životinja, a da je porijeklo uzročnika ili početak infekcije nepoznat. Pretpostavlja se da uzročnik bolesti potiče od lisice. U neposrednoj blizini nema farmi životinja i ne postoji navika za veterinarskom uslugom – saopšteno je iz opštine Srebrenica.

Shodno naredbama ministarstva izvršen je epizootiološki uviđaj na širem području opštine Srebrenica u cilju utvrđivanja epizootiološke situacije zbog pojave zarazne bolesti bjesnila.

Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede RS donijelo je Rješenje o mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnila na području opštine Srebrenica.

Prva od mjera je jeste da se u krugu od najmanje tri kilometra od žarišta i izbijanja bolesti proglašava zaraženim od zarazne bolesti bjesnila, dok je poluprečnik od najmanje 10 kilometara ugrožen.

Na zaraženom području biće izvedeno niz mjera kako bi se suzbila zaraza zbog čega će biti pojačane kontrole svih životinja.

 – Svi vlasnici su dužni da pse i mačke drže pod kontrolom, tako što se drže u bezbjedno ograđenom prostoru ili pse držati na povocu, a svi psi i mačke mlađi od tri mjeseca moraju biti zatvoreni i zabranjeno je njihovo kretanje. Vlasnici su dužni da vakcinišu pse i mačke i da izvrše identifikaciju pasa čipovanjem te da čuvaju dokaz o sprovedenoj vakcinaciji – kaže veterinarski inspektor opštine Srebrenice Mladen Tešić.

Tešić poziva ljude da ukoliko primijete čudno ponašanje svojih kućnih ljubimaca ili domaćih životinja da pomoć potraže u nadležnoj veterinarskoj ambulanti.

U Republici Srpskoj  posljednji potvrđeni slučaj bolesti bjesnila kod domaćih životinja potvrđen je 2011. godine, dok je kod lisice potvrđen 2013. godine.

(izvor: esrebrenica.ba)