Smiju nam se u lice: Više ne kriju da su u politici zbog ličnog, a ne interesa građana

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Smiju nam se u lice: Više ne kriju da su u politici zbog ličnog, a ne interesa građana

 

Sjednice parlamenata, koje sve više liče na rijaliti programe, i bahatost funkcionera, koji više i ne kriju da se politikom bave ne da bi poboljšali život građana već svoj, odavno su postali svakodnevna slika Bosne i Hercegovine zbog čega se mnogi s razlogom pitaju kakva je svrha uopšte izlaska na izbore ako nam se političari otvoreno smiju u lice.

Analitičari već godinama ponavljaju da je politička scena BiH postala poligon za uhljebljavanje onih koji nemaju drugih prilika za uspjeh, napredak u poslu ili uopšteno neko zanimanje.

Jedna od rijetkih političara koja je otvoreno priznala ono što većina drugih misli, ali ne želi javno da kaže, jeste poslanica u Parlamentu BiH Sanja Vulić, koja je nedavno u naletu bijesa sasula novinarima da se politikom bavi da bi osigurala sebi visoka primanja.

– Ja sam birala svoj poziv. Ja sam poslanik. Zakon je definisao toliku platu. Da sam željela manju platu, bavila bih se nečim drugim – odbrusila je Vulićeva.

Time je potvrdila da politiku vidi kao priliku za vlastito uhljebljenje, a ne da bi radila na poboljšanju životnog standarda građana.

Nije ona jedina. Brojni političari proteklih godina svojim bahatim ponašanjem šalju poruku građanima da ih ne zanimaju, odnosno da im trebaju samo u vrijeme izbora kako bi sebi osigurali visoka primanja. I tu je kraj koalicije između građana i političara.

To što je neko došao na funkciju ne gleda to kao na priliku da se bori da tim istim građanima poboljša život, već kao priliku da uživa u visokim primanjima i privilegijama koje funkcije nose.

Da li se građani uopšte više mogu nadati da će funkcioneri zastupati njihove interese i da li svi oni koji im se otvoreno smiju u lice rade to zbog bahatosti ili puke nesmotrenosti?

Politički analitičar Nebojša Tojagić ne vjeruje da je riječ o nesmotrenosti već bahatosti. On ističe da političari svojim ponašanjem svakodnevno šalju poruku građanima da ih ne zanimaju, te da je politika njihova jedina šansa za uspjeh.

– Kada uporedite plate u javnom i privatnom sektoru onda vidite zašto je isplativije biti na državnim jaslama. Nekim funkcionerima je čak bolje nego nekoj osobi koja ima privatni firmu, jer s jedne strane ne plaća poreze državi, uživa u visokim primanjima i svim privilegijama koje uz to idu, dok se privatnik muči, plaća dadžbine i razmišlja kako da opstane – ističe Tojagić.

Dodaje da građani koji prate sjednice parlamenata ili gledaju izjave pojedinih funkcionera mogu da zaključe dvije stvari – politika je ključ za uspjeh u BiH, ali pod uslovom da si u vlasti, a oni koji ne žele da se bave time mogu da pakuju kofere i odu odavde.

– Mislim da je to jedina poruka koju je na kraju otvoreno, iako vrlo nespretno, rekla i poslanica Vulić. Realno gledajući, ljudi su već odavno izgubili iluziju da se u ovoj zemlji nešto ozbiljnije može promijeniti, te da su politika i funkcioneri u službi naroda. Evidentno je bilo i ostalo da su oni u službi pojedinih ljudi, grupa ili političke partije kojoj pripadaju – ocjenjuje Tojagić.

Smatra da su brojni funkcioneri dobili priliku kakvu nisu mogli ni da sanjaju i nije nu čudo što se grčevito bore za svoju stolicu i opstanak u politici.

Tojagić ističe da su mnogi od njih svjesni da nemaju nikakav kvalitet i da se niko od poslodavaca u privatnom sektoru ne bi borio za njih u smislu da ih zaposli ili postavi na neko rukovodeće mjesto.

Antić: Osjećaj moći

Politički analitičar Velizar Antić ističe da nije nikakva novost da većina ulazi u politiku zbog osjećaja moći koju nosi određena funkcija.

– Jer, kada dođete na funkciju da ste vi taj od koga zavise bitne odluke u društvu, to sa sobom nosi i moć koju dobijate. Mislim da je upravo ovaj osjećaj presudan za bavljanje politikom – kaže Antić.

Dodaje da moć koju političari imaju raste u društvima kao što je naše – nerazvijene institucije, demokratija u razvoju, politička kultura naroda na jako niskom nivou, partokratija. Sve ovo, kako ističe Antić, pogoduje da se moć skoncentriše u rukama političkih partija, a da je kontrola te moći od strane društva i javnosti jako ograničena. Antić kaže da kada ovakvo stanje traje duži vremenski period dobije se upravo ovakva situacija kakvu imamo u našem drustvu, a to je da se političari otuđe od naroda i da postaju apsolutni gospodari.

– Iz svega ovoga dolazimo u situaciju da poslanici izjave novinarima da su jadni. U razvijenim demokratijama ovakva izjava bi značila i kraj političke karijere za tog ko se na ovaj način ophodi prema novinarima ili javnosti i narodu uopšte – poručuje Antić.

Ističe da odgovornost, ma koliko bila i na ovakvim neodgovornim političarima, podjednako je i na narodu, koji pristaje da bude u podaničkom položaju.

– Kada narod počne da kažnjava ovakve ispade i političari će se vrlo brzo prilagoditi novom stanju. Počeće da više poštuju narod – zaključio je Antić.

(Izvor: srpskainfo.com)