Obilježeno 28 godina od formiranja Zvorničke brigade

MA Izdvojena ZVORNIK

Obilježeno 28 godina od formiranja Zvorničke brigade

 

Pomenom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na Spomenik za 1.080 poginulih boraca, u Zvorniku je danas obilježeno 28. godina od formiranja Zvorničke brigade, koja je časno i herojski stala u odbranu srpskog naroda na prostoru Zvornika i Republike Srpske.

Bivši komandant ove brigade general Vinko Pandurević rekao je ovo dan i prilika kada treba da se prisjetimo svih naših palih saboraca, svih onih koji su svojim životima branili i odbranili Republiku Srpsku, te da se na određen način sagleda naša prošlost i vidi kako se najbolje može aktuelizovati u današnje vrijeme.

 – Ovo je vrijeme kada, između ostalog, treba da se borimo protiv iskrivljivanja i skrnavljenja naše i bliže i dalje istorije. Svejdoci smo kako se skrnave događaji iz naše istorije, odnosno iz perioda Drugog svjetskog rata, gdje su Srbi bili najveći stradalnici – rekao je general Pandurević.

Prema njegovim riječima, mi smo danas u prilici da kažemo pravu istinu iz tih 90-tih godina, da kažemo da je srpski narod u tom periodu stvorio uslove da obezbijedi svoju teritorijalnu, kulturnu i prije svega političku autonomiju, te i u određenom smislu i državotvornu autonomiju.

 – Moramo da budemo svjesni da način borbe za očuvanje Republike Srpske, za njen opstanak u okvirima Dejtonske BiH, treba da se vodi drugim mirnodobskim sredstvima, ali sa jednakom odlučnošću i hrabrošću kako smo to činili u toku rata 90-tih godina – rekao je general Pandurević.

On je naglasio da moramo biti svjesni da imamo Republiku Srpsku, ali i činjenice da je ona omeđena granicama unutra granica BiH i naglasio da je Republika Srpska garant mira, bezbjednosti i slobode svih njenih građana.

On se zahvalio svim borcima Zvorničke brigade, i onima koji su pali, i onim koji su danas ovdje, što su svojom hrabrošću i odlučnošču uspjeli, rukovodeći se osnovnim idealom, a to je ideal slobode i pravde, da sa svojim čvrstim političkim rukovodstvom doprinose stvaranju Republike Srpske.

General je naglasio da je sada na svima nama veliki zadatak da stvorenu Republiku Srpsku sačuvamo, odbranimo i da je unaprijedimo kao socio-ekonomsko napredno društvo, te da svakog dana bude naprednija.

Bivši komandant Zvorničke brigade rekao je i da Boračka organizacija ne posmatra svoj status isključivo iz uskih pojedinačnih interesa, nego širih globalnih interesa Republike Srpske, pa će na taj način u svemu tome naći i svoj interes.

Predsjednik Bračke organizacije grada Zvornika Lazar Ristić rekao je da se formiranje Zvornike brigade ove godine obilježava pomenom, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca sa manjim brojem prisutnih, zbog epidemije virusa korona.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata Zvornička brigada imala je 538 poginulih boraca, 32 nestala i 1.800 ranjenih, od kojih su 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na Spomenik položile su porodice poginulih boraca, bivši komandant general Pandurević, predatavnici Trećeg pješadijskog puka Republika Srpska, gradske vlasti, Policijske uprave Zvornik, boračkih organizacija proisteklih iz rata i partija. 

(infobirac.net)