Vlada utvrdila Uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima za april

MA Izdvojena REGION

Vlada utvrdila Uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima za april

 

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Uredbu o dodjeli sredstava privrednim subjektima radi saniranja posljedica pandemije virusa korona za mjesec april 2020. godine.

Cilj donošenja Uredbe je pružanje podrške privredi radi očuvanja zaposlenosti kod poslovnih subjekata i preduzetnika koji imaju pad poslovnog prihoda koje su uzrokovane pandemijom virusa korona, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ovom uredbom utvrđuju se korisnici, uslovi, kriterijumi i druga pitanja od značaja za dodjelu sredstava za mjesec april za poslovne subjekte i preduzetnike koji su djelimično prestali sa radom ili su imali smanjen obim poslovanja.

Djelimični prestanak sa radom podrazumijeva prestanak rada određenog broja radnika, dok smanjen obim poslovanja podrazumijeva pad poslovnog prihoda u mjesecu aprilu 2020. godine u iznosu od najmanje 20 odsto u odnosu na promet iz aprila 2019. godine.

Postupak dodjele sredstava sprovodi nadležno ministarstvo, s obzirom na oblast poslova koju obavlja i to na osnovu zahtjeva koji su Poreskoj upravi Republike Srpske uputili privredni subjekti i prijave na internet stranici registra šteta.

Odobrena sredstva isplaćuju se iz sredstava Кompenzacionog fonda Republike Srpske na broj žiro-računa poslovnog subjekta ili preduzetnika, navedeno je u saopštenju.

Uredba o cijenama

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i Uredbu o prestanku važenja Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske. Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

(Izvor: rtrs.tv)