Porodice zarobljenih i poginulih boraca – Lazić: Svi imaju pravo na rješavanje stambenog pitanja

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Porodice zarobljenih i poginulih boraca – Lazić: Svi imaju pravo na rješavanje stambenog pitanja

 

Predsjedništvo Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila zaključilo je danas u Zvorniku da bi Vlada Republike Srpske trebalo da donese novu uredbu o stambenom zbrinjavanju ove kategorije stanovništva, iako su neki od njih naplatili nematerijalnu štetu, a nisu riješili stambeno pitanje.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da je u uredbi, koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, navedeno da onaj ko je naplatio nematerijalnu štetu ne može učestvovati na konkursu za stambeno zbrinjavanje, bez obzira da li je u pitanju stambena jedinica ili nepovratna sredstva za stambeno zbrinjavanje.

 – Ustavni sud je ukinuo tu odredbu, što znači da svi oni koji su naplatili nematerijalnu štetu imaju pravo da se prijave za stambeno zbrinjavanje – ili za stambenu jedinicu ili za nepovratna sredstva – rekao je novinarima Lazić, nako sjednice Predsjedništva.

Lazić je izrazio očekivanja da će Vlada Republike Srpske pozitivno odgovoriti na odluku suda i da će omogućiti svima iz ove kategorije stanovništva da riješe stamebno pitanje.

Govoreći o ažuriranju prijava za posthumno odlikovanje poginulih i nestalih za ovu godinu, Lazić je rekao da je Predsjedništvo odlučilo da prijavljivanje bude završeno do 30. juna, kako bi se svi poslovi u vezi sa ovim pitanjem mogli završiti do 15. septembra, kada bi trebalo da počne dodjela postuhmnih odlikovanja.

Lazić je rekao da bi Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu resorno ministratsvo trebalo da završi u ovom mjesecu.  On je rekao da je Akcionim planom predviđeno da djeca porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i sa srednjom stručnom spremom mogu odrađivati pripravnički staž uz određeni iznos naknade, čija visina još nije odeđena.

Lazić je rekao da su i dalje vidovi zapošljavanja – kod poslodavca, samozapošljavanje, kao i odrađivanje pripravničkog staža sa visokom stručnom spremom i srednjom stručnom spremom.

(infobirac.net)