U buticima dozvoljeno probanje garderobe, ali uz strogo poštivanje ovih mjera

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

U buticima dozvoljeno probanje garderobe, ali uz strogo poštivanje ovih mjera

 

Institut za javno zdravstvo RS objavio je izmijenjene i dopunjene preporuke za rad neprehrambenih trgovina, tržnih centara i trgovina kao zasebnih prodajnih objekata u tržnim centrima, odnosno butika, prodavnica igračaka, obuće, sportske opreme, nakita, knjižara.

Kad je riječ o buticima, i dalje, koliko god je to moguće, treba izbjegavati probanje odjevnih predmeta.

 – Ako je neophodno da se isproba garderoba, treba voditi računa da se izbjegava kontakt odjevnih predmeta sa očima, nosom i ustima,

Prije ulaska u prostor za kabine, postaviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom, a zadržavanje osoba u kabini potrebno je svesti na minimum – kažu u IJZ i dodaju da kabine obavezno treba dezinfikovati dva puta u toku jedne smjene, a po potrebi i češće.

– Kabine držati otvorene kada nisu u upotrebi, a u jednu kabinu dozvoljen je ulaz samo jednoj osobi, izuzev pratnje, odnosno  roditelja ili staratelja, u slučaju djeteta ili osobe kojoj je potrebna pomoć. Treba omogućiti prozračivanje kabina prije sljedećeg korisnika. Takođe, potrebno je odrediti osobu u trgovini koja će kontrolisati da osobe koje ulaze u prostor za kabine obavljaju dezinfekciju ruku i pravilno nose maske. Maska se nosi na način  da pokriva nos, usta i bradu i da dobro prijanja na lice – navodi se u preporukama.

(Izvor: srpskainfo.com)