Ovog vikenda Mirovna politička akademija za mlade regije Birač

MILIĆI

Ovog vikenda Mirovna politička akademija za mlade regije Birač

Projekat „Mirovna politička akademija za mlade regije Birač“ ovog vikenda počinje sa radionicama u Bratuncu i Milićima.

Udruženje „Forum žena“ Bratunac od 20. aprila do 20. oktobra implementira projekat „Mirovna politička akademija za mlade regije Birač“, gdje će biti uključeno 20 mladih ljudi iz Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice.

  – Ovim projektom će se raditi na osnaživanju mladih za društveno političko djelovanje kroz različite aktivnosti koje će doprinijeti pokretanju inicijativa za usvajanje relevantnih omladinskih politika u lokalnim zajednicama. Izgradnja kapaciteta mladih lidera osmišljena je kroz set radionica koje će kroz različite teme iz oblasti međuljudskih odnosa omogućiti sticanje vještina koje su neophodne za izgradnju mira – navodi se u saopštenju Udruženja „Forum žena“.

Tokom sedmodnevnog treninga mladi će imati priliku da usvoje znanje neophodno za kreiranje dokumenata o politikama koje su od značaja za pitanja mladih u lokalnim zajednicama.

Teme ovog treninga će uključivati mlade i medije, mlade i politiku, odnos lokalnih vlasti prema mladima, mladi i rodna ravnopravnost. 

Kroz ove aktivnosti, kao zagovaračkim alatima, mladi će se služiti teatrom i umjetnošću kako bi skrenuli pažnju društva na položaj mladih ljudi.

U toku projekta mladi će imati priliku da  se susretnu sa predstavnicima ratnih veterana iz proteklog rata koji će sa mladima podijeliti svoja iskustva.

(Izvor: esrebrenica.ba)