Fudbalski biser Lazar Samardžić ima neraskidive veze sa Republikom Srpskom i Zvornikom

SPORT ZVORNIK

Fudbalski biser Lazar Samardžić ima neraskidive veze sa Republikom Srpskom i Zvornikom

 

Poslije debija u dresu Herte za osamnaestogodišnjeg Lazara Samardžića je čula fudbalska javnost u Srbiji i Republici Srpskoj, ali u Njemačkoj su odavno upoznati sa kvalitetom ovog veziste koji je porijeklom iz Živinica.

Lazar Samardžić u dresu Srbije

Supertalentovani Samardžić je na 16 utakmica za tim do 19 godina Herte postigao 14 pogodaka i zabilježio još devet asistencija, dok je podjedako efikasan u timu do 17 godina, gdje je na 40 mečeva, postigao isto toliko golova. Njegov otac Mladen ističe da je njegov sin tek na početku karijere i pokušava da ga zaštiti od priča o velikoj slavi i uspjehu.

Mladen Samardžić sa sinom Lazarom prije nekoliko godina

– Lazar je još izuzetno mlad i pokušavamo da ga oslobodimo pritiska javnosti kako bi što više bio fokusiran na fudbal i treninge. Ne opterećujemo se pisanjem štampe i sada je najbitnije da se on ustali u prvom timu Herte. Kod trenera Aleksandra Nurija je prvi put bio uvršten 28. februara u prvi tim protiv Fortune, a nakon promjene trenera i dolaska Bruna Labadije na klupu Herte bio je nekoliko puta na klupi. Debitovao je u pobjedi Herte protiv Union Berlina i upisao prvih deset minuta u Bundes ligi. U mlađim kategorijama je bio jedan od najboljih igrača, pa je to bila preporuka i da stigne do dresa repezentacije Njemačke, a jasno je da će i dalje biti standardni član ,,pancera“ u selekciji do 19 godina – rekao je Mladen Sardžić.

Lazar Samardžić na okupljanju reprezentacije Srbije

Malo je nedostajalo da Lazar Samardžić obuče dres Srbije u uzrastu do 16 godina, jer je bio pozvan na okupljanje u Staru Pazovu 2017. godine.

– Bili smo na okupljanju 2017. godine sa generacijom dječaka rođenih 2002/2003 godine, međutim nakon okupljanja niko nam se više nije javio.  Vratili smo se u Njemačku i Lazar je nastavio sa odličnim igrama u dresu Herte. Nismo ni pomišljali da će biti pozvan u reprezentaciju Njemačke, međutim veoma brzo je uslijedio poziv. Za reprezentaciju je odigrao ukupno 11 utakmica u uzrastu do 17 i 19 godina, te postigao 3 pogotka. Za sada ne razmišljamo o dresu Srbije, iako će on imati vremena da odluči za koga će nastupati do seniorskog tima – rekao je Mladen Samardžić.

Velika želja našeg Saveza naginje ka Nemačkoj! - alo.rs

U razgovoru sa Lazarovim ocem smo saznali da Samardžići vuku korijene iz Tupkovića sela pored Živinica, te da je Mladenov otac još sedamdesetih godina otišao da radi u Njemačkoj.

– Moj otac Vujadin je radio u Njemačkoj, a ja sam rođen u selu Tupković kod Živinica i imamo puno rodbine u Zvorniku i Bijeljini. Često smo obilazili taj kraj, a rado odemo i do Beograda. Ove godine teško ćemo se organizovati da dođemo, ali znamo ko smo i odakle smo i nikada nećemo zaboraviti svoje korijene. Ja sam veliki navijač Crvene Zvezde kao i moj sin, a ,,crveno-bijele“ smo gledali na gostovanjima Liverpulu i Arsenalu. U Beogradu smo gledali meč protiv Krasnodara na prepunom stadionu ,,Rajko Mitić“ i zaista je nevjerovatna atmosfera, jer toga nema na stadionima u Njemačkoj. Ne znam da li Lazar sanja Zvezdin dres, to će te njega pitati kada bude mogao da daje izjave – kaže Mladen Samardžić.

U Nemačkoj ga gledaju kao bisera, a iz Srbije ga niko nije zvao ...

U red stali Barselona, Juventus, Atletiko Madrid

Lazar Samardžić može da igra na nekoliko pozicija u veznom redu, a najviše mu odgovara pozicija ofanzivnog veznog igrača. Ima odličan pregled igre i šut, a najjača strana mu je prefinjena tehnika. Zbog svega toga već sada je na meti brojnih klubova. Pominju se imena Barselone, Atletika, Juventusa i Milana. Samardžića sa Hertom ugovor veže do 2024. godine i pitanje da li će klub iz Berlina biti spreman da pusti ovakvog dragulja iz svojih redova.

RADE JOKIĆ