Nasa i „Spejs iks“ uspješno poletjeli u svemir

SVIJET

Nasa i „Spejs iks“ uspješno poletjeli u svemir

 

Poslije opsežnih priprema i jednog odlaganja, drugi pokušaj Nase i “Spej iksa”, za let sa tla SAD u svemir, je uspio.

Lansiranje je izvedeno u planiranom terminu – 21.22 po srednjoevropskom vremenu. Astronauti Robert Benken i Daglas Hurli su već na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

 

Njih čeka put od 19 sati do Međunarodne svemirske stanice. Za to vrijeme, oni će testirati sisteme u kapsuli, a dio puta će odspavati.

Tramp: Letjećemo i na Mars

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je, poslije polijetanja svemirske letjelice “Falkon 9” da je to samo početak i da će na kraju američki astronauti letjeti i na Mars.

 – Nevjerovatno je, snaga, tehnologija – prokomentarisao je Tramp prvi let u svemir sa američkog tla poslije devet godina, i dodao da je to bio “divan prizor”.

Američki predsjednik je u društvu potpredsjednika Majka Pensa i drugih visokih zvaničnika, posmatrao lansiranje svemirske letjelice “Falkon 9”, navodi Rojters.

Inače, vremenski uslovi, do svega sat i po prije planiranog lansiranja, nisu išli “naruku” astronautima. 

Dvojica astronauta putuju u kapsuli “Kru dragon”. Osoblje “Spejs iksa” im je poželjelo udoban put uz uživanje u divnom pogledu na našu lijepu planetu”.

Astronauti su odgovorili da im je čast da učestvuju u ovom poduhvatu.

Zajednička misija, u kojoj Nasa prvi put koristi privatnu ljetelicu, a to je „Spejs iks” kompanija u vlasništvu Elona Maska, je prvi odlazak posade sa teritorije SAD, u posljednjih devet godina.

Nasini astronauti Dag Harli i Bob Benken, trebalo je da se otisnu u orbitu u srijedu, 27. maja, ali je lansiranje odloženo zbog loših vremenskih uslova u „Kenedi svemirskom centru” na Floridi.

Meteorolozi međutim, ranije danas nisu bili optimisti, i objavili su da vremenski uslovi opet mogu predstavljati problem. 

 

U srijedu je lansiranje otkazano 16 minuta prije zakazanog polijetanja.

Stručnjaci iz „Spejs iksa” pomogli su ranije astronautima da uđu i da se smjeste u kapsulu i sve provjere na letjelici su obavljene u planirano vrijeme.

U vrijeme današnjeg polijetanja, Međunarodna svemirska stanica se nalazila na nadmorskoj visini od 259 milja nad Atlantikom. 

Ova misija poslužiće kao krajnji test leta za potvrđivanje sistema transporta posade “Spejs iksa”, od lansiranja pa do pristizanja na cilj. Riječ je o posljednjem testu leta za sistem koji treba da bude sertifikovan za redovne komercijalne letove.

Očekuje se da Harli i Benken ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici između jednog i četiri mjeseca, prije povratka na Zemlju.

(Izvor: rts.rs)