U Zvorniku zasjedao Upravni odbor Lovačkog saveza Republike Srpske: Sve odluke donesene jednoglasno

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

U Zvorniku zasjedao Upravni odbor Lovačkog saveza Republike Srpske: Sve odluke donesene jednoglasno

 

Upravni odbor Lovačkog saveza, na sjednici održanoj u petak u Zvorniku, sve odluke donio je jednoglasno manifestujući tako jedinstvo lovačke organizacije Srpske na kraju četvorogodišnjeg rada, koji je ocijenjen veoma uspješnim.

Кako je rečeno, lovstvo Republike Srpske posljednjih godina doživjelo je snažnu ekspanziju, prije svega kad su u pitanju ulaganja u lovišta, izgradnja lovno-uzgojnih objekata i unos divljači, ali i uređenje zakonskih propisa koja će, podvučeno je, umnogome doprinijeti razvoju i afirmaciji lova i još većeg digniteta Lovačkog saveza Republike Srpske, kao jedne od najuspješnijih nevladinih organizacija sa više od 23.000 članova.

Na uspješne rezultate u proteklom periodu podsjetio je, u uvodnim napomenama, i predsjednik LS RS Savo Minić, navodeći brojne aktivnosti koje su realizovane posljednjih godina na razvoju i unapređenju lovstva u Srpskoj.

Istakao je da je minuli period obilježila i izvanredna saradnja Lovačkog saveza sa Vladom Republike Srpske i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 – Uvrštavanjem projekata za razvoj i unapređenje lovišta u budžet Republike Srpske doprinijeli su ne samo bogatijoj infrastrukturi naših lovišta, nego i do drugih pozitivnih rezultata u našim lovačkim udruženjima – rekao je Minić i još jednom se zahvalio Vladi i resornom ministarstvu, koji su, kako je rekao, prepoznali Savez kao veoma važnog partnera u segmentu uzgoja i zaštite divljači.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milanka Jovanović istakla je da se saradnja, ostvarena između LS RS i resornog ministarstva, temelji na obostranom poštovanju.

 – Ministarstvo i Lovački savez u periodu ovog mandata Upravnog odbora postala su dva dijela jedne cjeline, odnosno stvoren je ambijent za rad koji se samo poželjeti može – rekla je viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milanka Jovanović, a zatim prisutne upoznala sa izmjenama koje predviđa novi Pravilnik o dozvolama za lov i načinu izdavanja lovnih karti svim korisnicima lovišta.

Učesnici sastanka su se saglasili da je resorno ministarstvo uradilo konkretne, lovcima prihvatljive izmjene koje će umnogome olakšati rad i djelovanje lovačkim udruženjima.

 – Lovački savez je prezadovoljan prezentovanim prijedlogom Pravilnika, što je dokaz izuzetne saradnje kao i velikog povjerenja prema savezu – definisao je u zaključku predsjednik Minić, te se s tim u vezi odmah nalaže provođenje svih pripremnih radnji kako bi Lovački savez mogao blagovremeno ispuniti sve obaveze i opravdati ukazano povjerenje.

U nastavku sjednice članovi Upravnog odbora razmatrali su izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Saveza u 2019.godini, pri čemu je rečeno da samo tri lovačka udruženja nisu izmirila članski doprinos za prošlu godinu zbog, kako je objašnjeno, određenih problema.

Nadzorni odbor, koji je kontrolisao poslovanje Saveza u prošloj godini, kako je rečeno, nije utvrdio bilo kakav propust u radu Lovačkog saveza i njegove struče službe.

Istaknuto je da već četvrtu godinu zaredom Savez ima povećanje ukupnih sredstava, koja se, najvećim dijelom, obezbjeđuju iz članarine, te da će i ove godine lovci dobiti planirana sredstva iz budžeta Republike Srpske.

Uz ocjenu da ubuduće, s obzirom na institucionalnu pozicionarnost Saveza u društvu, treba više ulagati u razvoj i jačanje krovne organizavcije lovaca Republike Srpske, izraženo je dosta pohvalnih riječi kad je u pitanju rad stručne službe saveza, koja je svoj rad organizovala u tri kancelarije, u Bijeljini, Banjaluci i u Sokocu.

S obzirom da je, kao jedna od narednih aktivnosti, najavljeno uvođenje i implementacija informacionog sistema u cjelokupnom Lovačkom savezu, sa svim korisnicima lovišta, radiće se na osavremenjavanju stručne službe kako bi se spremno dočekale nove tehnologije koje će, naglašeno je, još više poboljšati rad lovačke organizacije Srpske.

Podsjećamo, sjednica Upravnog odbora trebala je da se održi 26. marta, a potom i Izborna skupština LS RS, međutim, zbog pandemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj, ove aktivnosti su odgođene do daljnjeg, tako da su se poslije dva mjeseca stekli uslovi za zasjedanje Upravnog odbora, ali uz poštovanje propisanih zaštitnih mjera. Кako je rečeno, u ovom trenutku nije definisan datum održavanja Izborne skupštine Lovačkog saveza, ali je stav da se ona održi čim prije kad to dozvoli epidemiološka situacija u Republici Srpskoj.

(Izvor: lovcirs.com)