BiH donijela odluku: Granice otvorene za građane Srbije, prvi prelasci i iz Hrvatske

MA Izdvojena REGION

BiH donijela odluku: Granice otvorene za građane Srbije, prvi prelasci i iz Hrvatske

 

Bosna i Hercegovina donijela je odluku da otvori granične prelaze za državljane Srbije, rekla je danas zamjenica predsedavajućeg Savjeta ministara i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, u telefonskom razgovoru sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Turković je obavijestila ministra Dačića da je Bosna i Hercegovina donijela odluku 28. maja da otvori granične prelaze za državljane Republike Srbije i obostrano je izraženo veliko zadovoljstvo što je omogućen uobičajen granični saobraćaj između dvije države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministri Turković i Dačić su podvukli neophodnost skore normalizacije graničnih režima u čitavom regionu, kako bi bio obezbijeđen nesmetan protok ljudi.

Dvoje ministara izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da se epidemiološka situacija izazvana pandemijom Kovida-19 popravlja i što se društveni i privredni tokovi u obje države postepeno normalizuju.

Ocijenjeno je da su saradnja i komunikacija na planu borbe protiv pandemije Kovid-19 bili dobri i konstatovano da su se, nakon poboljšanja epidemiološke situacije, stekli uslovi za rad na dodatnom produbljivanju veoma intenzivnih odnosa dvije države.

Prilika za razgovore o daljim mogućnostima saradnje mogla bi biti bilateralna posjeta ministarke Turković Srbiji, u koju je ministar Dačić tokom današnjeg razgovora pozvao, kaže se u saopštenju.

Prelasci iz Hrvatske

Prvi prelasci građana iz Hrvatske zabilježeni su na graničnom prelazu Kostajnica, bez mjera izolacije ili testiranja na virus korona, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.

Pašić je istakao da je otvaranje granice od velikog privrednog značaja za opštinu Kostajnica, odnosno za poslovne subjekte koji imaju prijavljenu djelatnost na području ove pogranične lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, prelazak granice sa pasošem ili ličnom kartom dozvoljen je zahvaljujući jučerašnjoj odluci Savjeta ministara.

– Opština Kostajnica nema zabilježenih slučajeva zaraze na svojoj teritoriji i to je razlog više da se dođe na kafu, frizuru, u kupovinu ili da se uživa u gastro ponudi, kao što je to bilo prije epidemije virusa korona – istakao je Pašić.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, dok državljani ostalih zemalja u BiH mogu ući ukoliko imaju opravdane razloge i negativan test na virus korona.

(Izvor: srpskainfo.com)