Ukida se stanje prirodne nesreće u Federaciji BiH, život se vraća u normalu

REGION

Ukida se stanje prirodne nesreće u Federaciji BiH, život se vraća u normalu

 

Federalni štab civilne zaštite u srijedu je na sjednici dao preporuku Vladi FBiH da proglasi prestanak stanja nesreće.

Nakon što je 16. marta Vlada FBiH proglasila stanje nesreće zbog pandemije koronavirusa, na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade trebala bi biti donesena odluka o ukidanju te odluke.

Iako je bila zakazana sjednica ona je odgođena zbog novonastale situacije s obzirom da je premijer FBiH Fadil Novalić zadržan na ispitivanju u SIPA-i u vezi afere “Respiratori”, a tokom dana očekuje se da bude predat u Tužilaštvo BiH zajedno sa Fikretom Hodžićem vlasnikom “Srebrene maline” koja je nabavila respiratore i Fahrudinom Solakom, suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite. Za nabavku 100 respiratora utrošeno je 10,5 miliona KM, a koji se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Trebala bi biti održana samo telefonska sjednica, a Federalni štab civilne zaštite u srijedu je na sjednici dao preporuku Vladi FBiH da proglasi prestanak stanja nesreće.

– Zbog povoljne epidemiološke situacije na području Federacije članovi Federalnog štaba civilne zaštite usvojili su i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uputili na razmatranje i odlučivanje prijedlog Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH. Prijedlogom ove Odluke 31.05.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH koje je Vlada FBiH proglasila 16. marta ove godine. Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (Covid-19) na području FBiH zadužiće se FŠCZ i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području FBiH i na toj bazi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja korona virusa (Covid-19) – saopšteno je nakon sjednice Federalnog štaba CZ.

izvor: bh index