Konačno: Od 1. juna BiH otvara granice za građane Srbije, Hrvatske i Crne Gore

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Konačno: Od 1. juna BiH otvara granice za građane Srbije, Hrvatske i Crne Gore

 

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara donesena je odluka o otvaranju granica BiH sa susjednim zemljama.

Donesena je odluka da se otvore granice sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, a otvaraju se i aerodromi u BiH od 1. juna ove godine, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

– Pitanje otvaranja granica BiH i preferencijalnog tretmana domaće robe je nešto što smo morali završiti do 1. juna – rekao je Tegeltija nakon sjednice Savjeta ministara.

Odluka se odnosi samo na ulazak građana Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a s obzirom da je epidemiološka situacija u regionu posljednjih dana sve stabilnija.

– Na prošloj sjednici donijeli smo odluku da se omogući ulazak poslovnim ljudima u BiH i najavili da ćemo prema susjedima otvoriti granicu od 1. juna. Granica će biti otvorena bez ograničenja za susjedne zemlje – Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku – poručio je Tegeltija.

Aerodromi u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru otvaraju se od 1. juna za međudržavni saobraćaj uz poštivanje određenog režima.

Pri ulasku u BiH strani državljani neće imati nikakvih uslova, odnosno neće biti potrebno testiranje.

Tegeltija je rekao da se ova mjera odnosi i na državljane Crne Gore i pored toga što ta zemlja nema sličan tretman prema državljanima BiH.

Odluka o ulasku stranaca odnosi se samo na građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske dok ostali strani državljani samo po određenim uslovima mogu da uđu u BiH kako je to definisano protekle sedmice.

Predsjedavajući Savjeta ministara je napomenuo da susjedne zemlje nisu bile blagonaklone za građane BiH kojima je za sada omogućen ulazak samo u Srbiju.

(Izvor: rtrs.tv)