Mjere reciprociteta: Zabranjeno slijetanje „Montenegro erlajnsa“ na beogradski aerodrom

REGION

Mjere reciprociteta: Zabranjeno slijetanje „Montenegro erlajnsa“ na beogradski aerodrom

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je na osnovu reciprociteta donio mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona Montenegro erlajnsa na beogradaki aerodorom Nikola Tesla.

Prethodno je Vlada Crne Gore donijela odluku o otvaranju granica svoje zemlje za čak devet država među kojima nema Srbije.

U obrazloženju ove odluke, u koju je Blic imao uvid, stoji da kako je navedena mjera i dalje na snazi, državljanima Srbije je onemogućen ulazak u Crnu Goru.

– Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID – 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dvije države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio – prevozniku za obavljanje međunarodnom javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio – prevoznika registrovanih u Republici Srbiji – navodi se obrazloženju.

Na beogradski aerodrom juče je sletio jedan avion Montenegro erlajnsa sa 115 crnogorakih studenata. Kako odluka Direktorata važi od danas, studenti će moći da ostanu u Srbiji.

(Izvor: srpskainfo.com)