Uskoro kreće izgradnja 50 parkinga uz magistralni put, a potom najmanje još 70 u blizini zgrade „Obala“

MA Izdvojena ZVORNIK

Uskoro kreće izgradnja 50 parkinga uz magistralni put, a potom najmanje još 70 u blizini zgrade „Obala“

 

Najveći problem građana Zvornika, odnosno užeg gradskog područja, je neodstatak parkinga te je gradska uprava spremila nekoliko projekata na izgradnji novih parking mjesta, a prvi će početi sa realizacijom u narednih desetak dana. Kako su nam saopštili iz GU Zvornik, na lokaciji uz magistralni put počeće radovi na izgradnji novih 50 mjesta.

Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika kaže da se trenutno stalo sa projektom izgradnje garaže kod Sokolskog doma dok se ne završi nekoliko drugih projekata parkinga manjih kapaciteta.

 – U narednih desetak dana preduzeće „Zvornik putevi“ počeće sa izgradnjom 50 parking mjesta uz magistralni put. To je prvi projekat koji će početi sa realizacijom, a koji je, kao i drugi infrastrukturni projekti, stao zbog pojave korona virusa. Projekat je vrijedan oko 200.000 KM. Drugi parking će biti pored zgrade „Obala“ gdje smo zajedno sa preduzećem „Vode Srpske“ uradili obaloutvrdu reke Drine, u vrijednosti od 350.000 KM. Na toj lokaciji će biti izgrađeno od 70 do 80 parking mjesta – ističe Ivanović i dodaje da je u planu kupovina zemljišta za parkinge u nekoliko gradskih naselja.

 – Očekujemo da tokom juna mjeseca dođe do realizacije kupovine zemljišta u naselju B-blokovi kako bi tu napravili nova parking mjesta. I ovo naselje ima sve više problema sa parkiranjem svojih automobila, a tu se trenutno grade još četiri stambene zgrade. Stooga nam je cilj da što prije izgradimo parking u ovom naselju – kaže Ivanović i podsjeća da se ove godine očekuje i rješenje za parking kod zvorničke bolnice.

 – Uz projekat izgradnje bolnice, koji će uskoro krenuti, a bio je zaustavljen zbog korona virusa, na ulazu će biti uređen parking prostor sa galerijom čime ćemo dobiti novih 40 mjesta. U narednih petnaestak dana ulica između Doma zdravlja i bolnice će biti zatvorena za dvosmjerni saobraćaj, a jedna traka će biti iskorištena za parkiranje. Na taj način bismo djelimičmo rastreretili ovaj dio grada i omogućili da ljudi koji sa sela ili iz okolnih mjesta regije Birač koji ostvaruju usluge u našoj bolnici imaju gdje da se parkiraju. Nismo odustali ni od pregovora za kupovinu lokacije zgrade „Šumarstva“ u blizini bolnice kako bi i tu dobili nekih stotinjak mjesta – istakao je Ivanović.

Ona je naveo da se intenzivno radi na rješavanju ovog problema u gradu te da će Gradska uprava nastojati da na svim površinama koje su u njihovom vlasništvu ili kroz kupovinu manjih parcela obezbijedi nove parkinge.

Odgođena naplata parkinga

Ivanović je dodao da projekat naplate parkinga neće biti započet dok se ne obezbijedi dovoljan broj mjesta.

 – Tek kada stvorimo uslove da svi koji žele mogu da se parkiraju, odnosno da imaju mjesto za svoj automobil, onda ćemo krenuti u naplatu. Plan je da se parkiranje plaća po zonama – rekao je Ivanović.

(infobirac.net)