Zvornički učenici generacije upisuju elektrotehnički fakultet – osvajali priznanja, napravili „pametnu kuću“

MA Izdvojena ZVORNIK

Zvornički učenici generacije upisuju elektrotehnički fakultet – osvajali priznanja, napravili „pametnu kuću“

U dvije zvorničke srednje škole izabrani su učenici generacije, a u četvorodišnjim zanimanjima najbolji od najboljih su Ana Bošković, koja je završila gimnaziju, i Milenko Božić, koji je u TŠC-u završio na smjeru tehničar elektroenergetike. Zanimljivo je da oboje planiraju da upišu elektrotehnički fakultet, koji, kako kažu, upisuju uglavnom najbolji učenici, a tokom školovanja su pored svih petica imali niz uspjeha na različitim takmičenjima.

Ana Bošković, koja je gimnaziju završila u SŠC „Petar Kočić“, kaže da je tokom školovanja uglavnom dobijala četvorke i petice.

 – Već deset godina treniram i odbojku u OK „Drina“ te sam naučila da razlikujem pobjede i poraze tako da sam uvijek težila pobjedi odnosno što boljem uspjehu. Gimnazija nam je dala široko obrazovanje na čemu sam zahvalna svojim profesorima. Planiram da upišem elektrotehnički fakultet u Novom Sadu na smjeru automatika i računarstvo – kaže Boškovićeva i dodaje da joj je odbojka bila „izduvni ventil“ i navodi da se uz dobru organizaciju sve može postići.

 – Iako sam vikendima uglavnom bila odsutna zbog utakmica uspjela sam sve da nadoknadim. Učestvovala sam na regionalnom takmičenju iz matematike i fizike u prvom, drugom i trećem razredu, te na republičkom takmičenju iz njemačkog jezika u drugom razredu, a 2018. godine smo, kao školska ekipa, na republičkom takmičenju bili četvrti u odbojci – ističe Boškovićeva i dodaje da je oduvijek voljela matematiku i fiziku te je zbog toga izabrala elektrotehniku, koju, kako kaže, u posljednje vrijeme upisuju najbolji učenici, odnosno to im je trenutno najveći izazov.

Milenko Božić je u okviru Tehničkog školskog centra završio obrazovanje na smjeru tehničar elektroenergetike. Kaže da nije bilo teško imati sve petice, a jednom je čak dobio jedinicu samo da bi vidio „kakav je i to osećaj“.

 – Zahvalan sam upravi škole, koja nas je stalno podržavala u aktivnostima, kao i svim profesorima. Najteži i najobimniji predmet koji je osnova našeg školovanja je bio Elektroenergetski sistemi, koje nam je predavala profesorica Ružica Mitrović na čemu smo joj posebno zahvalni. Tu su i drugi profesori poput Dragane Tokanović, koja je me je spremala za takmičenja iz elektrotehnike te sam na republičkom nivou osvajao 3. i 5. mjesto, te profesor Božo Ilić sa kojim sam završio projekat „pametne kuće“ što je kruna mog četvorogodišnjeg obrazovanja. Cilj nam je da se ovaj projekat ne samo u našoj školi nego i u drugima ovog smjera implementira u nastavni plan i program  – kaže Božić koji je sam radio i autorske predstave za dramsku sekciju svoje škole te su imali dva nastupa na festivalu „Udahni kulturu“ u Bijeljini i bili nagrađeni ekskurzijama u Beograd.

I njegov izbor za univerzitetsko obrazovanje pao je ne elektrotehnički fakultet, ali na smjeru elektroenergetike.

 – Razmišljao sam da li da studiram u Banjaluci ili Novom Sadu. Ipak, sam odlučio da ostanem u Republici Srpskoj. Kada završim fakultet sebe vidim ovdje i volio bih da se vratim i radim u Zvorniku gdje su mi porodica i prijatelji – zaključio je Božić.

Prijem za „vukovce“ i učenike generacije

Povodom Dana grada, 21. maja, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović primio je 17 „vukovaca“ i četiri učenika generacije trećeg i četvrtog stepena zvorničkih srednjih škola. Na tradicionalnom prijemu povodom 610 godina od prvog pisanog pomena grada, gradonačelnik ih je nagradio za njihov trud i uspjeh koji su postigli tokom srednjoškolskih dana.

(infobirac.net)