Bošnjaci sigurni u Zvorniku – Netačno pisanje medija iz FBiH o ugroženosti Nazifa Mehmedovića službenika PU Zvornik

ZVORNIK

Bošnjaci sigurni u Zvorniku – Netačno pisanje medija iz FBiH o ugroženosti Nazifa Mehmedovića službenika PU Zvornik

 

Podatak da se više od 15.000 povratnika vratilo u Zvornik jasno govori da pripadnici Bošnjačkog naroda nisu ugroženi i da se osjećaju sigurno u Zvorniku, iako pojedinci zbog nekih svojih ličnih interesa žele stanje u gradu na Drini da prikažu u drugačijem svjetlu. U medijima u FBiH prije petnaestak dana objavljena je bombastična vijest da pripadnik PU Zvornik Nazif Mehmedović strahuje za svoj i život svoje porodice, jer je svjedočio u oktobru prošle godine na Sudu BiH protiv Rada Garića iz Vlasenice, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za progon, ubistva i mučenja nesrpskog stanovništva u ovoj opštini. 

Ono što odmah upada u oči je činjenica da je Mehmedović bio svjedok na suđenju u oktobru 2019. godine, a u maju 2020. godine su se oni koji su se oglasili u njegovo ime sjetili da je ugrožen i šikaniran od strane nadređenih u PU Zvornik. Nakon provjere podataka u policiji smo saznali da su protiv Nazifa Mehmedovića u posljednjih nekoliko mjeseci pokrenuta dva disciplinska postupka zbog teže povrede radne dužnosti, a nijedan od tih postupaka nema veze sa nacionalnom osnovom. U jednoj od dvije povrede radne discipline postupak se vodi i protiv policajca koji je srpske nacionalnosti jer su dozvolili da se privedeno lice fotografiše u ćeliji. 

U medijima se umjesto Nazifa Mehmedovića oglasio, kako je rečeno, član njegove uže rodbine Nezir Abidović, koji je rekao da njegov rođak trpi svakodnevna maltretiranja.

– On tamo više nije siguran i 2016. godine mu je u dvorištu kuće zapaljen automobil – rekao je Abidović.

Reče Abidović i ostade živ, jer njegov rođak Mehmedović živi i dalje u Zvorniku. Pripadnici PU Zvornik su nakon što je zapaljen Mehmedovićev automobil priveli i saslušali pedesetak osoba u Zvorniku u cilju otkrivanja počinioca. Tada je i sam Mehmedović izjavio da nacionalni osnov nije razlog paljenja automobila, već da je u pitanju vjerovatno neka osveta od strane kriminalaca. I ono što je najbitnije automobil nije zapaljen, već je bila riječ o pokušaju sa manjom materijalnom štetom. 

U daljem obraćanju Abidović kaže kako su njegovom rođaku, navodno, i nadređeni u Policijskoj stanici Zvornik kazali kako će ga ,,istjerati iz policije RS-a”.

Po svemu sudeći upravo su disciplinski postupci i činjenica da bi nakon brojnih pritužbi mogao biti suspendovan, bili ključni da se Mehmedović  poziva na nacionalnu ugroženost. Šta ćemo ako sutra ovaj policajac oduzme vozačku dozvolu nekom pripadniku srpskog naroda u Zvorniku. Šta ako nakon toga taj kome je oduzeta dozvola iznese u javnost da je ugrožen od strane Bošnjaka i da ga šikaniraju u Zvorniku, te da je njegova sigurnost kao Srbina koji je vozio sa dva promila alkohola u krvi ugrožena. 

Saznali od strane kolega iz PU Zvornik da Mehmedović ne govori sa velikim brojem policajaca, kako srpske tako i bošnjačke nacionalnosti, a bez obzira na to kada je radio po propisima nadređeni su ga ocjenjivali najvišim ocjenama. Tako smo saznali da je i na kraju 2019. godine ocjenjen najvišom mogućom ocjenom od strane nadređenih, dakle to je bilo nakon svjedočenja na Sudu BiH. Sve ovo samo potvrđuje da nikakav pritisak na Mehmedovića nije postojao.

Federalne medije i gospodina Abidovića koji živi u Francuskoj želimo da zamolimo da se bave aferama oko respiratora, standardu u Francuskoj, a ne da puno pametuju oko stanja u RS. O gospodinu Mehmedoviću smo pisali korektno i kada mu je zapaljen automobil i kada je zajedno sa kolegama spasio mladića koji je prijetio da će se izbosti pred porodicom. Svako dobro djelo ćemo podržati, svaki napad objektivno zabilježiti, međutim sve ima granicu.

Dakle, u Zvorniku nema mjesta za nacionalnu netrpeljivost i sigurno važi za jedan od gradova u cijeloj BiH, a ne samo u Republici Srpskoj u kojoj je saradnja Srba i Bošnjaka na najvišem nivou. O tome svjedoče brojni primjeri, posjete vjerskim manifestacima, zajednički rad u institucijama, saradnja političkih partija na lokalnom nivou. Pored toga mora se dodati činjenica da bošnjačka udruženja u Zvorniku obilježavaju sve praznike BiH, čak i one koje vlasti Republike Srpske ne priznaju, poput 1. marta, i to bez bilo kakvih incidenata ili naznaka o njima. Za te manifestacije kao i srpska udruženja koriste prostorije janih instutcija. Pitajte se da li Srbi u FBiH obilježavaju Dan Republike Srpske 9. januar ili još bolje ima li ih i koliko u vlasti BiH iako im reciprocitet u organima vlasti i državnih organa Ustav BiH to pravo nedvosmisleno određuje. 

Cilj ovog teksta nije da otvara sukobe već da, nakon što su nam se obratili brojni pojedinci, nevladine organizacije, građani Zvornika i srpske i bošnjačke nacionalnosti, ukaže na netačne navode koji se plasiraju o građanima Zvornika i njegovim institucijama koji, ni krivi ni dužni, stoje na tapetu nečijih interesa. 

(infobirac.net)