Ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj – Poslanici odlučili da se život u Srpskoj vraća u normalu

REGION

Ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj – Poslanici odlučili da se život u Srpskoj vraća u normalu

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas na 13. posebnoj sjednici Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske.

Glasalo je  60 poslanika i svi su bili za, a jedan poslanik nije glasao.

– Poslije dva dana diskusije došli smo do zaključka, uz preporuke stručnjaka, da u Srpskoj više nemamo vanredno stanje, a na snazi i dalje ostaje  vanredna situacija i Republički štab će redovno da se sastaje i izvještava. Idemo sa pretpostavkom da sutra ukidamo i policijski čas, mora dalje da se živi, mora da se privređuje – rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković na završnom izlaganju.

Ova posebna sjednica trajala je dva dana, a zasjedanja su ponovo zabilježile brojne optužbe, svađe i uvrede poslanika.

Podsjećemo, Skupština Republike Srpske usvojila je 28. marta Odluku o proglašenju vanrednog stanja na prijedlog Vlade kako bi, kako je istaknuto, institucije mogle efikasnije regovati na epidemiju virusa korona. Vanredno stanje na snagu je stupilo 3. aprila.

Prije proglašenja vanrednog stanja, 16. marta na snagu je stupila vanredna situacija, kada je Vlada Republike Srpske  donijela odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, nakon čega su zatvorene škole, fakulteti, obdaništa, uvedena ograničenja kretanja licima starijim od 65 godina, te ograničena kupovina proizvoda za jedno lice.

izvor: srpska info