Sraman potez Savjeta ministara BiH – Od stranih državljana samo poslovnim ljudima i porodicama preminulih omogućen ulazak u BiH

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Sraman potez Savjeta ministara BiH – Od stranih državljana samo poslovnim ljudima i porodicama preminulih omogućen ulazak u BiH

 

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donio je Odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se poslovnim ljudima omogućava ulazak u zemlju, kao i porodicama preminulih radi prisustva ukopu, uz ispunjavanje oređenih uslova.

Odlukom se omogućava ulazak i boravak strancu koji u BiH ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uslovom da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz BiH koje ga angažuje i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOB-2 ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 časova od trenutka ulaska, saopšteno je iz Savjeta ministara.

– Odredbe o zabrani ulaska iz člana 2. ove odluke ne primjenjuju se na državljane BiH koje imaju dvojno državljanstvo i oni mogu ući u zemlju sa ličnom kartom izdatom od strane nadležnog tijela u BiH, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je istovremeno omogućen boravak u BiH strancima, članovima uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) preminule osobe radi prisustva njenom ukopu, najviše 72 časa od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualni period izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu sa umrlom osobom.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku BiH.

Svima je jasno da je ovaj potez Savjeta ministara u najmanju ruku sraman jer dolazi u vrijeme kada sve okolne države popuštaju mjere, otvaraju granice i omogućavaju građanima BiH slobodno kretanje u tim zemljama bez testiranja i karantina.

Možda oni u Sarajevu nisu svjesni koliko je ova odluka loša, ali oni koji žive u pograničnom području to najbolje znaju. Stoga se oni sada sa pravom pitaju šta ako druge zemlje uvedu recipročne mjere pa ni građani BiH ne budu mogli bez testiranja i pod posebnim uslovima ulaziti na njihovu teritoriju. Očito je, vlasti u Sarajevu ili ne planiraju da putuju, ili im komšije ne trebaju, ili ih pogranična područja ne zanimaju.

Ovo je najbolji znak da Republika Srpska u najskorije vrijeme treba da planira da krene putem samostalnosti jer u Sarajevu jedan dan važi jedno pravilo i tumači se na jedan način, a drugi dan na sasvim drugi način. 

(Izvor: rtrs.tv, infobirac.net)