Poslanici se na sjednici Narodne skupštine RS prepucavaju oko nošenja maski – Još se čeka odluka o ukidanju vanrednog stanja

REGION

Poslanici se na sjednici Narodne skupštine RS prepucavaju oko nošenja maski – Još se čeka odluka o ukidanju vanrednog stanja

БАЊАЛУКА, 20. МАЈА /СРНА/ – Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске одржана данас у Бањалуци.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS još uvijek nije donijeta odluka o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, a već od samog početka zasjedanja poslanici se prepucavaju oko nebitnih tema.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da najviša zakonodavna institucija treba da ukine vanredno stanje i potvrdi akte predsjednika Republike koji su doneseni u vrijeme ovog stanja.

– Smatram da smo, u skladu sa sadašnjim stanjem epidemije i imajući u vidu potrebu povratka u normalne tokove života, a posebno oživljavanje privrednih aktivnosti, danas u situaciji da Narodna skupština ukine vanredno stanje – rekao je Čubrilović u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Nakon obraćanja poslanika Draška Stanivukovića, koji je odbio da stavi masku za govornicom, poslanici vladajuće većine napustili su salu u kojoj se održava posebna sjednica NSRS. 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da nije primjereno da se bilo ko od poslanika obraća za govornicom na sjednici Narodne skupštine bez zaštitne maske i odbacila tvrdnje opozicije da građane Srpske dijeli u zavisnosti od političkog opredjeljenja.

– Valjda je nošenje zaštitne maske standard koji mora vrijediti za sve, ali izgleda da za vas ne vrijedi – rekla je Cvijanovićeva tokom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske tokom koje su ranije poslanici PDP Draško Stanivuković i Igor Crnadak istupali za govornicom bez zaštitne maske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Srpska spremna za ukidanje vanrednog stanja, a samim tim i policijskog časa.

On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije danas Savjetu ministara uputio zaključak, kojim se traži da se ukinu i mjere prilikom ulaska u Republiku Srpsku i BiH, odnosno testiranja i mjera izolacije.

– U više navrata sam to dogovarao sa predsjednikom Vlade Srbije, prvenstveno zbog problema naših učenike i studenata koji studiraju u Srbiji, a kojih je između 7.000 i 10.000 – rekao je Višković novinarima u Banjaluci u pauzi skupštinskog zasjedanja.

I dok se priča o svemu i svačemu još uvijek na red nije došlo ukidanje policijskog časa u Republici Srpskoj koje sa nestrpljenjem očekuju svi građani.

izvor: srpska info