Narodna skupština danas ukida vanredno stanje – Na dnevnom redu i odluka o zaduženju i rebalansu budžeta RS

REGION

Narodna skupština danas ukida vanredno stanje – Na dnevnom redu i odluka o zaduženju i rebalansu budžeta RS

Narodna skupština će danas da ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj, a na dnevnom redu sjednice, koja počinje u 10 časova, još je nekoliko tačaka koje će sigurno izazvati burnu raspravu, poput odluke o zaduženju i rebalansa budžeta RS.

U obrazloženju ukidanja vanrednog stanja, Vlada se poziva na stav Ministarstva zdravlja RS, koje smatra da je epidemiološka situacija stavljena pod kontrolu. U periodu od 28. marta, kada je uvedeno vanredno stanje, Vlada je predsjednici RS predložila 19 uredbi sa zakonskom snagom, koje je ona i donijela. Sve one treba da budu potvrđene u Narodnoj skupštini.

Republički štab za vanredne situacije je od 16. marta održao 34 sjednice i donio ukupno 195 zaključaka, od kojih se 16 odnosilo na mjere za ublažavanje štetnih posljedica koronavirusa na privredu RS, 16 na mjere koje se odnose na ograničenje rada trgovina i drugih subjekata, osam u vezi sa održavanjem obrazovnog procesa u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

– Prema dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja lica s pozitivnim rezultatom testiranja, koji je stabilan, a pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u RS, te kako se bilježi linearan rast broja zaraženih lica, smatra se opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno vraćati u „novu normalu“. To znači vraćanje ranijim aktivnostima, sa pridržavanjem mjera fizičke distance i intenzivnim sprovođenjem mjera respiratorne higijene i dezinfekcije, uz kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih akata – piše u obrazloženju odluke.

Takođe, pred poslanicima je izmjena Odluke o dugoročnom zaduženju RS u 2020, kojom se granica sa 315 miliona KM pomjera na 678 miliona maraka.

Planirano je zaduženje na domaćem tržištu od 354.134.000 KM, od čega smo se već zadužili 214.134.000 KM, dok je u planu zaduženje do 140 miliona KM kroz emisije obveznica i kreditna zaduženja. Na inostranom tržištu RS planira zaduženje od 323.866.000 KM kod MMF, Evropske Komisije i Svjetske banke.

Razlog za planirano veće zaduživanje je pandemija virusa korona koja „predstavlja najozbiljniju prijetnju ekonomiji Republike Srpske nakon globalne finansijske krize u 2008. i 2009. godini“. U obrazloženju kojom se opravdava povećanje limita zaduživanja zanimljiva je i rečenica u kojoj se kaže da „broj potvrđenih slučajeva zaraze u RS sve brže raste“, što je suprotno rečenici iz obrazloženja ukidanja vanrednog stanja gdje se kaže da je stabilan omjer broja testiranih i zaraženih građana!?

Kada je riječ o rebalansu budžeta, planiran je deficit od 412.248.600 KM. Javni prihodi su početkom godine počeli da rastu, ali onda od 15. marta dolazi do velikog pada od 16,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rebalanskom su planirani poreski prihodi u RS manji za 184,4 miliona KM ili 6,7 odsto, a pad prihoda od PDV za 98,8 miliona KM, odnosno 7,1 procenat.

Svim korisnicima budžeta uglavnom su rebalansom smanjeni iznosi, dok su neke institucije ipak dobile više. Između ostalih, Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa umjesto 359.200 KM dobiće 371.800 KM, Vlada RS umjesto 15,8 miliona KM dobiće budžet od 16 miliona KM, a MUP-u je budžet sa 222,2 miliona KM povećan na 224,8 miliona, i to u dijelu koji se odnosi na nabavku postrojenja i opreme.

Republički sekretarijat za vjere imaće budžet od 1,7 miliona KM, umjesto 1,4 milion, a povećani su grantovi vjerskim i etničkim organizacijama i udruženjima. Republički zavod za statistiku je dobio oko 100.000 KM više, a biće potrošeno za naknade van radnog odnosa i za veće troškove reprezentacije.

Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS povećan je budžet za 29 odsto, i to na subvencijama Institutu za javno zdravstvo, doznakama socijalnim institucijama, transferu Fondu zdravstva…

Budžet Helikopterskom servisu RS sa 11,4 miliona KM rebalansom je smanjen na nešto više od dva miliona maraka, nakon što se odustalo od kupovine helikoptera. Zanimljivo je da je budžet Ministarstva energetike i rudarstva RS skoro prepolovljen – sa 4,6 miliona na 2,8 miliona KM. Potpuno je izbačeno dva miliona KM za podršku poslovnim aktivnostima.

izvor: srpska info