Dačić: Iz Srbije ćete od 1. juna moći da putujete, a da li ćete u neku zemlju i ući to još ne znamo

REGION

Dačić: Iz Srbije ćete od 1. juna moći da putujete, a da li ćete u neku zemlju i ući to još ne znamo

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / nr

– Državljani Srbije slobodno mogu da putuju i izađu iz Srbije, a da li će moći da uđu u te zemlje u koje žele da odu, to još ne znamo. Mi ćemo ih redovno obaveštavati o tome – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić gostujući na TV Prva, govoreći o otvaranju granica koje je najavljeno za 1. jun.

– Počinje turistička sezona, normalno je da će svi brzo raditi na tome da se otvore granice za turiste. Od 1. juna biće otvorene granice sa Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom. Ideja je bila da se dogovorimo da sa ove četiri zemlje imamo sistem otvorenih granica i da testiranje nije potrebno, kao ni izolacija. To će stupiti na snagu od 1. ili 15. juna – rekao je Dačić.

Kako je objasnio, sa nekim državama će granice biti otvorene od 1. juna, dok će sa drugima to biti slučaj od 15. juna.

– Rumunija neće biti u ovom prvom krugu, ima političku krizu. Oni tek treba da reše probleme u parlamentu. Predsednik Bugarske je najavio za početak juna sastanak gde će pozvati na prvi živi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dvojicu premijera, Grčke i Rumunije. Kada je reč o Grčkoj i Bugarskoj sa njima će verovatno od 15. juna biti potuno otvorena granica za sva putovanja – objasnio je Dačić.

Ministar je istakao da za putovanja nisu potrebna nikakava dodatna dokumeta, već samo pasoš.

– Srbija je donela odluku da otvorimo granice, nezavisno od svega, od 1. juna za četiri zemlje. Njihovi građani mogu da ulaze slobodno, a oni treba da odgovore nama na to da li i naši mogu da idu tamo. Još uvek nisu odgovorili – rekao je Dačić i dodao „mi prednjačimo u tome da iniciramo, guramo taj proces da se što više otvaraju granice“.

O dolasku stranaca u Srbiju, Dačić je ponovio ono što je juče najavljeno – da neće biti potrebne dozvole i testovi za ulazak u našu zemlju.