Iz IJZ u Narodnu skupštinu stigle preporuke – Na sutrašnjoj sjednici poslanici da nose maske i drže distancu

REGION

Iz IJZ u Narodnu skupštinu stigle preporuke – Na sutrašnjoj sjednici poslanici da nose maske i drže distancu

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavio je Narodnoj skupštini osnovne preporuke koje je neophodno ispuniti prilikom sutrašnje sjednice, među kojima je da poslanici i zaposleni obavezno nose masku i da budu dva metra fizički udaljeni za vrijeme i u pauzama sjednice.

Institut je preporučio da na ulazu u zgradu Vlade, gdje će biti održana sjednica parlamenta, budu obezbijeđeni dozatori sa sredstvom za dezinfekciju na bazi 70 odsto alkohola, kao i da se mjeri temperatura beskontaktnim toplomjerom.

– Neophodno je obezbijediti dovoljne količine sredstava za dezinfekciju ruku i postaviti ih u salu – navodi se u preporukama Instituta.

Kada je riječ o sistemu ventilacije, odnosno klimatizacije, stav Instituta je da se, u periodu povećanog rizika za prenošenja kovida-19, ne koristi vještačka ventilacija centralnog tipa, ni klimatizacija split sistema, to jeste sistema u kojem vazduh cirkuliše unutar prostorije prolazeći kroz unutrašnju jedinicu klima uređaja bez zamjene sa spoljnim svježim vazduhom.

– Preporuka je da se prostorije provjetravaju prirodno sa osvježavanjem prostora spoljašnjim vazduhom koliko god je to moguće – naglašavaju iz Instituta.

Kada je riječ o prečišćivačima vazduha, iz Instituta navode da oni imaju efekta ukoliko imaju HEPA filtere.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra u konferencijskoj sali Vlade Srpske koja zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.

izvor: srpska info