Dan porodične medicine – u regiji Birča u 54 tima samo 13 specijalista porodične medicine

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Dan porodične medicine – u regiji Birča u 54 tima samo 13 specijalista porodične medicine

 

Svjetski dan doktora porodične medicine u regiji Birač ne dočekuju u dobroj atmosferi jer u 54 tima radi samo 13 specijalista porodične medicine. Pored toga na specijalizaiji se nalaze još tri ljekara što znači da ni polovina timova nije pokrivena specijalistima iz ove oblasti. Goran Birčaković, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine, podružnica Zvornik, kaže da lokalne zajednice i ministarstva treba da se uključe u rješavanje ovog problema.

 – Kada je krenuo sistem porodične medicine mi smo imali samo troje specijalista, ali od 2009. godine do danas nisu popunjeni svi timovi tim specijalistima, naprotiv samo njih 13 su specijalisti porodične medicine, od kojih je 9 u zvorničkom Domu zdravlja, dva u Vlasenici i dva u Bratuncu te tom činjenicom nikako ne možemo biti zadovoljni. Trenutno se na specijalizaciji nalaza dva doktora iz Zvornika i jedan iz Milića. Svi načelnici opština i gradonačelnik Zvornika zajedno sa resornim ministarstvom moraju da učine sve da se makar po jedna specijalizacija godišnje finansira iz lokalnih budžeta – rekao je Birčaković i dodao da je ovogodišnji slogan u kome se kaže da su ovi doktori na prvoj liniji zdravstvenog sistema pokazala kao potpuno tačna u vrijeme pandemije korona virusa.

 – Ja sam i prije mjesec i po dana istakao da smo samo zahvaljujući sistemu porodične medicine i domovima zdravlja koji su prošli sertifikaciju odlično odreagovali u ovoj situaciji te nema nijednog zaraženog doktora porodične medicine. Pored toga odlično smo odradili poslove oko karantina, kako lokalnih tako i republičkih. Svi smo imali protokol po kome smo postupali – navodi Birčaković.

Dva privatna tima

Prema Birčakovićevim riječima u regiji Birča su osnovana i dva privatna tima porodične medicine.

 – Dva privatna tima je osnovala kompanija „Boksit“. Očekuje se da ova tendencija bude sve veća u narednom periodu – kaže Birčaković.

(infobirac.net)