Prije 27 godina sarajevski Romeo i Julija zajedno otišli u smrt – Najtužnija ljubavna priča

REGION

Prije 27 godina sarajevski Romeo i Julija zajedno otišli u smrt – Najtužnija ljubavna priča

Prije tačno 27 godina,  sarajevski Romeo i Julija, Boško Brkić i Admira Ismić, ubijeni su na Vrbanja mostu. Njihovu ljubavnu priču, koja je trajala devet godina, prekinuli su hici snajpera ispaljenim iz dijela Sarajeva pod kontrolom tzv. Armije BiH, a slika njihovih zagrljenih tijela na mostu obišla je svijet.

Boško i Admira rođeni su 1968. godine. Upoznali su se na Olimpijadi 1984. Nakon kraćeg druženja, prijateljstvo je preraslo u ogromnu ljubav, a kao kruna svega bile su i pripreme za vjenčanje.

To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja, nije predstavljalo prepreku ni njima ni njihovim roditeljima.

Niko nije odgovarao

Kako bi sačuvali svoju ljubav, jer je Bošku život u Sarajevu postao težak, odlučili su zajedno napustiti grad u kojem je sve počelo.

Iako je sve bilo dogovoreno, prelazak preko mosta na Vrbanji, 18. maja 1993. godine, za njih je bio koban.

Prvi metak pogodio je Boška, a drugi Admiru. Iako smrtno ranjena, Admira je uspjela dopuzati do Boška i zagrliti ga. Nekoliko minuta poslije izdahnula je pored njega.

Vojska Republike Srpske, osam dana nakon što su ubijeni, izvukla je njihova tijela s mosta i sahranila ih u Lukavici. Godine 1996, nakon što se rat završio, Admirini roditelji prebacili su njihove posmrtne ostatke na groblje Lav, gdje su zajedno sahranjeni.

Nažalost, ni do danas za ubistvo Boška i Admire niko nije odgovarao niti je vođena bilo kakva istraga.

Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

Njihovo ubistvo je skoro deceniju lažno pripisivano pripadnicima Vojske Republike Srpske, sve do iskaza Tužilaštvu Sarajevskog kantona bivšeg operativca bošnjačke tajne službe AID Edina Garaplije, koji je rekao da su Brkića i Ismićevu 18. maja 1993. godine ubili pripadnici tajne muslimanske terorističke jedinice “Ševe”.

Garaplija je za ovo ubistvo optužio Nedžada Herendu, koji je neko vrijeme bio šef “Ševa”, te pripadnika ove jednice Dragana Šošića.

– Medijima je plasirano da su ubijeni sa srpske strane. Herenda je bio precizan i rekao je da su se on i Dragan nalazili na prostoru bivše zgrade žSteleksaž, odnosno Elektrotehničkog fakulteta. Zamaskirani, sa te pozicije gađali su ih na mostu kad su mladić i djevojka pokušali da pređu na stranu Republike Srpske – naveo je Garaplija 2002. godine.

Boškova majka Radmila ranije je izjavila da je Admirin otac Zijo jednoj TV ekipi rekao da zna ko je pucao i odakle, ali da ubice više nisu žive.

– Navodno, policija u Sarajevu ima sve podatke ko ih je ubio, ali neće da kažu. Zašto bi Srbi pucali kada su išli ka njima – pitala se Radmila.

izvor: srska info i novosti.rs