Korona „napala“ i malinu, ko će da bere crveno zlato

MA Izdvojena REGION

Korona „napala“ i malinu, ko će da bere crveno zlato

 

Iako je do berbe malina ostalo nešto više od mjesec dana, u ivanjičkom kraju uveliko brinu kako će organizovati berbu. Da li će uz epidemiju koronavirusa imati dovoljno radnika koji im svake sezone dolaze iz različitih krajeva Srbije?

Zbog vanrednog stanja mnogi malinjaci ostali su neobrađeni, pa vlasnici tek sada kose i obavljaju druge radove u zasadima. Radnike za berbu, koji obično dolaze iz Prijepolja, Priboja, Surdulice, Leskovca i drugih gradova ne znaju da li da očekuju.

 – Oni će moći da se rasporede, drže odstojanje, ali problem je smještaj. Ja imam malo dijete dvije i po godine, da li sme da prilazi njima, kad budemo odmarali, kad budemo ručali i, u suštini, brinemo za taj dolazak da li ćemo smjeti uopšte da ih dovedemo za berbu – brine Radiša Jakovljević iz Radaljeva kod Ivanjice.

Zato su u malinjacima ovih dana samo članovi domaćinstva, ali bez dodatne radne snage da ih oberu neće moći.

 – I taj ko će mi doći kako god teško radniku da ode negdje kod nekoga koga ne poznaje tako i nama teško da primimo nekoga koga ne znamo u kuću jer oni su u našoj kući ponašaju i borave isto kao da su odrasli sa nama i tu nema razlike nikakve – priča Radomir Miletić, takođe iz Radaljeva.

Za branje crvenih plodova sa dva i po hektara Radovići su prethodnih sezona angažovali i više od 25 radnika. Za Dobrivoja Radovića iz istog sela, veliko je pitanje koga dovesti u svoju porodicu i u druge radnike pomiješati.

 – Da li treba raditi ove testove na koronu, kako to sve odraditi? Može da se desi vrlo lako da se zarazimo svi i cijela porodica i svi radnici, sve ovo osta, sve će da propadne –  pitanja su i sumnje koje muče Dobrivoja.

Rod će, procjenjuju malinari,  ove godine biti 20 odsto manji od prošlogodišnjeg, a računicu bi dodatno mogli da im pokvare jaki vetrovi koji su ovih dana lomili rodne grane i neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine.

(Izvor: rts.rs)