Podrška plasteničkoj proizvodnji u Zvorniku – Stefanović: I ove godine javni poziv za dodjelu plastenika

MA Izdvojena ZVORNIK

Podrška plasteničkoj proizvodnji u Zvorniku – Stefanović: I ove godine javni poziv za dodjelu plastenika

 

Gradska uprava u Zvorniku je u saradnji sa organizacijom UNDP i Razvojnom bankom Švajcarske realizovala projekat „Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih porodica“ u okviru koga je 25 socijalno ugroženih porodica dobilo plastenike površine 100 kvadrata.

Prema planu nadležnih u Zvorniku, i ove godine će ponovo biti raspisan javni poziv za dodjelu plastenika, a već se javilo i nekoliko donatora koji bi podržali ove aktivnosti na unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi u Zvorniku kaže da je u posljednjem projektu, čija je vrijednost bila 65.000 KM, akcenat bio na socijalno ranjivim kategorijama i višečlanim porodicama jer su procjene stručnjaka i donatora da jedan plastenik od 100 kvadrata može da obezbijedi solidna primanja na godišnjem nivou za jednu porodicu.

 – I ove godine ćemo raspisati javni poziv za dodjelu novih plastenika, a imamo i donatore koji su se prijavili da nas podrže u tom projektu. Pored ovih projekata za osnaživanje plasteničke proizvodnje, mi sufinansiramo svim poljoprivrednim proizvođačima koji nabavljaju plastenike 30 odsto sredstava, odnosno maksimalno do 1.000 KM – istakao je Stefanović.

Ratko Jović je jedan od 25 korisnika koji je, nakon velikog odziva kandidata i rangiranja istih, dobio plastenik.

 – Već 15 godina ne radim jer se firma zatvorila. Bavim se poljoprivredom tako da će mi plastenik dobro doći. Prošli smo obuku, odnosno predavanja o uzgoju povrća u plastenicima što će nam puno značiti. Zasadili smo paradajz, papriku, mrkvu, plavi patlidžan i zaista se vidi da mnogo bolje napreduje nego na njivi, a što je najvažnije ne može da propadne što se na njivi često dešava – kaže Jović i dodaje da imaju vodu sa gradskog vodovoda tako da je obezbijeđeno i navodnjavanje „kap po kap“.

Jović dodaje da bi im u obradi značilo kada bi imali frezu za lakšu i bržu obradu zemljišta.

(infobirac.net)