Strogi uslovi za treninge u Republici Srpskoj – Od 18. maja sportisti počinju sa treninzima

REGION

Strogi uslovi za treninge u Republici Srpskoj – Od 18. maja sportisti počinju sa treninzima

Sportisti u Republici Srpskoj od ponedjeljka, 18. maja, počeće sa treninzima, potvrdila je ministarka porodice omladine i sporta Sonja Davidović, ali će se rad morati organizovati kako bi se rizik od zaraze korona virusom sveo na što manju mjeru.

-U skladu sa tim izrađene su preporuke za održavanje treninga koje, između ustalog, podrazumijevaju da se mora ispratiti zdravstveno stanje zaposlenih pri ulasku u sportski objekat, kao i da sportska oprema mora biti temeljno očišćena i dezinfikovana prije samog početka treninga. Ukliko bilo ko od zaposlenih ili korisnika sportskih objekata ima povišenu temperaturu ili neke druge simptome zaraznih bolesti neće mu se dozviliti ulazak u objekat. Ograničen je i broj osoba koji istovremno borave na treningu tako da na 10 metara kvadratnih može da bude jedna osoba, a tokom treninga i sportsko rekreativnih aktivnosti preporučuje se držanje odstojanja od jedan i po do dva metra. U kontaktnim i drugim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu preporučuje se da sportisti rade u istim grupama – objasnila je ministarka sporta Sonja Davidović i dodala:

-Obaveza je postavljanje dezifenkcionih sredstava u sportskim objektima i na stadionima kao i obavezna dezinfekcija pri ulasku i izlasku iz objekta. Takođe, obavezna je dezifenkcija sportskih rekvizita, a preporučuje se da sportista ima označenu bočicu za tečnost. Obavezno je i izuzetno važno vođenje evidencije prisustva na treninzima radi lakšeg praćenja epidemioloških kontakata u slučaju zaraze – dodala je ministara Davidović.

Iz Ministarstva porodice omladine i sporta potvrđeno je još jednom da takmičenja neće biti dozvoljena do 1. jula.

-Kada su u pitanju takmičenja, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite su nas obavijestitli da u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, tek početkom jula, možemo razmatrati početak takmičenja ali bez prisustva publike. Mi razumijemo interesovanje sportskih organizacija i ljubitelja sporta ali ih pozivamo na strpljenje jer moramo pratiti epidemiološku situaciju koja se mijenja iz časa u čas i u sladu s tim donositi odluke. Struka ima posljednju riječ i sve što se dalje bude odlučivalo biće u sladu sa preporukama struke – rekala je ministarka porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Sonja Davidović.

izvor: srpska info