Evo kakav je protokol za testiranje na korona virus studenata koji se školuju u inostranstvu

MA Izdvojena REGION ZVORNIK

Evo kakav je protokol za testiranje na korona virus studenata koji se školuju u inostranstvu

 

Da bi osoba mogla obaviti testiranje na korona virus (SARS-CoV-2) radi školovanja u inostranstvu, mora regulisati svoj status preko Ministarstva za naučno-tehnoliški razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Takođe, mora popuniti i zahtjev za testiranje na prisustvo korona virusa, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS (IJZ RS).

Uzorak za testiranje na korona virus, odnosno, bris nosa, uzima se u IJZ RS u Banjaluci ili regionalnim centrima ovog instituta u Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Trebinju, u određenom terminu. – Pored uzimanja uzorka, obavezno se popunjava i obrazac zahtjeva za laboratorijsko testiranje – naglašavaju u IJZ RS.

Testiranje se radi u laboratoriji Službe za mikrobiologiju IJZ RS u Banjaluci, a koristi se rtPCR metoda, kojom se detektuje ribonukleinska kiselina (RNK) virusa u brisu nosa.

– Nalaz se može podići lično u IJZ RS u Banjaluci, u regionalnim centrima, odnosno na mjestu gdje je uzet uzorak ili može biti dostavljen na e-mail adresu – objašnjavaju u IJZ RS.

(Izvor: srpskainfo.com)