Vidovićeva najavila isplatu aprilskih plata do kraja maja

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Vidovićeva najavila isplatu aprilskih plata do kraja maja

 

Vlada Srpske utvrdila je danas i prijedlog uredbe sa zakonskom snagom kojom će biti omogućen nastavak pomoći privrednim subjektima i radnicima kojima je zabranjen rad u maju, rekla je nakon sjednica Vlade ministarka finansija RS Zora Vidović.

– Svim radnicima koji su počeli da rade 12. maja biće plaćeni doprinosi na najnižu platu kao što je urađeno za mart. Za one kojima je još zabranjen rad biće isplaćene minimalne plate sa porezima i doprinosima kao što smo uradili za april – rekla je Vidovićeva.

Po njenim riječima, procjena je da će za plate i doprinose za one koji nisu radili u aprilu trebati između 33 i 35 miliona KM.

– Isplatićemo i 20 do 25 miliona KM preduzećima kojima nije bio zabranjen rad, ali su imali izraženo smanjenje prihoda zbog toga što su izgubili kupce ili nisu mogli da dovezu sirovinu za preradu – najavila je Vidovićeva.

Ona je dodala da se nada da će do kraja maja biti isplaćene te plate.

Govoreći o uplati doprinosa za radnike koji nisu radili u martu, Vidovićeva je rekla da to nije završeno za mali broj preduzeća, ali ne zbog toga što nema novca, nego zato što je to obiman posao.

– To ćemo završiti u narednih nekoliko dana. Isplata plata za april je počela i svakodnevno obrađene prijave koje dobijamo od Poreske uprave unosimo u trezor – navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da je usvojen i prijedlog uredbe sa zakonskom snagom koja se odnosi na osnivanje Kompenzacionog fonda koji je pravni nasljednik Fonda solidarnosti.

– Cilj formiranja tog fonda je sprečavanje štetnog uticaja virusa korona i da bi tačno mogla biti vođena evidencija o tome koliko je sredstava prikupljeno i isplaćeno i u koje svrhe – navela je Vidovićeva.

U Fond solidarnosti, navela je ona, do sada je uplaćeno 58 miliona KM, od čega je iz republičkog budžeta izdvojeno 50 miliona, dok se ostatak odnosi na donacije pravnih i fizičkih lica i sredstva koja su radnici iz državne uprave izdvojili od svoje martovske plate.

– Trenutno se u Fondu solidarnosti nalazi 12,7 miliona KM, a ostatak je isplaćen privredi, zdravstvenim radnicima, policiji. Nastavićemo da punimo ovaj Fond iz budžeta i izvršiti sve ono što smo obećali privredi – poručila je Vidovićeva.

Predstavnici Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca RS, dodala je ona, zadovoljni su mjerama, a posebno što su preduzete na vrijeme i što uveliko teku isplate za mart i april.

(Izvor: srpskainfo.com)