Pres konferencija PU Zvornik: Zadovoljni odnosom građana u vanrednim mjerama

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Pres konferencija PU Zvornik: Zadovoljni odnosom građana u vanrednim mjerama

 

Stanje bezbjednosti  na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik u aprilu  je bilo zadovoljavajuće, rekao je načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević, dodajući da su zadovoljni odnosom građana prema poštovanju mjera republičkog štaba za vanredne situacije. 

Vasiljević je dodao da su  najčešće mladi do 30 godina bili prekršioci mjera, mada je bilo i građana od 70 godina.

Načelnik Sektora policije Dražan Erkić rekao je da je u proteklom mjesecu javni red i mir narušen u 144 slučaja, dok je  evidentirano 165  prekršaja javnog reda i mira, što je više za 106 prekršaja nego u istom periodu prošle godine.

Erkić je naveo da su prekršaji počinjeni od strane 182 lica, a među njima je bilo jedno maloljetno lice, kao i 27 povratnika u činjenju prekršaja javnog reda i mira. On je dodao da je podnijeto šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima, dok je izdat 161 prekršajni nalog.

U aprilu mjesecu nije bilo slučajeva lišavanja slobode zbog prekršaja javnog reda i mira. U strukturi prekršaja najviše je bilo nepoštovanja zaključaka republičkog štaba o policijskom času od 20 do 5 časova ujutru, kao i zabrane kretanja van mjesta prebivališta  131 prekršaj  rekao je Erkić.  

 – U 78 odsto slučajeva, narušavanje javnog reda i mira u aprilu se dešavalo tokom radnih dana, od 20 do 22 časa – ističe Erkić.

U aprilu je evidentirano i 25 saobraćajnih nezgoda, što je manje za devet saobraćajnih nezgoda u odnosu na prošlu godinu.  Erkić je rekao da su od ukupno 25 saobraćajnih nezgoda, šest bilo sa nastradalim licima, od kojih je jedna bila sa poginulim licem. Erkić je istakao da je policija u februaru kontrolisala 609 vozila i vozača i izdala 382 prekršajna naloga. Iz saobraćaja je isključeno 16 vozila i 27 vozača, od kojih je sedam vozača  isključeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a osam  zbog odbijanja podvrgavanja provjere na prisustvo opojnih droga .

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić naglasio je da je  u aprilu  ukupno evidentirano 30 krivičnih djela, što je za 56,5 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podnijeto je 29 izvještaja protiv 27 lica, od kojih je jedan maloljetnik, a  14 povratnika u činjenju krivičnih djela rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, među ovim evidentiranim krivičnim djelima, 28 je bilo iz oblasti opšteg kriminaliteta, i po jedno  iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i privrednog kriminaliteta.

(Izvor: radioosvit.com)