Zbog vjere iza rešetaka – Episkopu Joanikiju i sedmorici sveštenika crnogorosko tužilaštvo odredilo pritvor

REGION

Zbog vjere iza rešetaka – Episkopu Joanikiju i sedmorici sveštenika crnogorosko tužilaštvo odredilo pritvor

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja u Crnoj Gori.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević, dok sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici su dva sata posle ponoći u pratnji policije dovedeni u Osnovno tužilaštvo u Nikšiću, pošto su prethodno u policiji davali izjave povodom jučerašnje litije u tom gradu.

Nikšićka policija je sinoć oko 22 sata u Parohijskom domu uručila naloge za saslušanja vladiki Joanikiju i sedmorici sveštenika, kako bi prikupili informacije o jučerašnjoj litiji u tom gradu.

Vladika Joanikije i sveštenici su, nakon toga, četiri sata proveli u policijskoj stanici, poslije čega su odvedeni u Tužilaštvo u Nikšiću.

Akcija policije uslijedila je nakon što je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i ocenilo da je Nikšić u epidemiološkom riziku.

Ispred Parohijskog doma okupio se i veliki broj građana koji su skandirali: “Ne damo svetinje, ne damo vladiku”…

Srpska pravoslavna crkva je u Nikšiću organizovala je juče liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, na kojoj se okupio veći broj građana, uprkos zabrani javnih okupljanja zbog epidemije korona virusa.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković podsjetio je juče sve vernike da je nakon ublažavanja mjera, obavljanje vjerskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela i naredbi Ministarstva zdravlja.

– Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da ce svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilaštva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga – istakao je Stanković.

On je podsjetio da je za najteže posledice izazvane krivičnim delima protiv zdravlja ljudi propisana kazna zatvora i do 12 godina.

izvor: nezavisne. com