Sukobi u Nikšiću – Policija bacala suzavac, građani im dovikuju “ustaše” (VIDEO)

REGION

Sukobi u Nikšiću – Policija bacala suzavac, građani im dovikuju “ustaše” (VIDEO)

Poslije odbijanja žalbe da vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i osmorica sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) budu pušteni iz pritvora, veliki broj građana Crne Gore izašao je ulice u znak protesta.

Kako navode Vijesti ,građani su gađali policiju kamenjem i skandirali “ustaše”. Organi reda razbili su okupljene građane na grupe, a privedeno je više građana.

Građani su se ranije večeras okupili ispred Centra bezbjednosti Nikšić nakon što je Vesko Pejak pozvan na informativni razgovor, pišu Vijesti.

Policija je večeras bacila suzavac tokom protestne šetnje u Nikšiću, prenosi Blic.

Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar bezbjednosti Nikšić, zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojem je ranije danas kazao da će u 18 sati biti ispred CB Nikšić, da iskaže revolt zbog hapšenja sveštenih lica. Građani gađaju policiju kamenjem i skandiraju. Policija je razbila građane na grupe.

Pejak se pojavio sam, da bi mu se ubrzo pridružilo jos desetak uglavnom mladih osoba. Ispred CB Nikšić se potom okupio veći broj građana. Okupljeni su skandirali “Ne damo svetinje”, “Pustite vladiku” i pjevali “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora”.

Građani su se okupili u centru Berana, odakle su se Ulicom Miloša Mališića uputili prema zgradi policije. Oni na tom mjestu uzvikuju “ne damo vladiku”. Pred zgradom Centra bezbjednosti nalaze se pojačane policijske snage.

Večeras je nakon 20 sati u Budvi organizovana mirna protestna šetnja, zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC. Građani su se okupili ispred Starog grada i potom krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Opštine. Građani uzvikuju “Ne damo svetinje” i “Ne damo vladiku”. Na skupu su prisutni i inspektori u civilu.

Haos i u Pljevljima

I u Pljevljima se večeras okupio veliki broj građana koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC.

Oni su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici u Pljevljima, i skandirali “ne damo svetinje”.

Policija je na okupljene građane, među kojima se nalazio i veliki broj djece, ispalila suzavac, a jedan dio građana odgovorio je kamenicama.

Manja grupa građana i dalje se nalazi u susjednoj ulici, prenose Vijesti.

izvor: srpska info