Saopštenje zvorničkog Gradskog štaba za vanredne situacije

MA Izdvojena ZVORNIK

Saopštenje zvorničkog Gradskog štaba za vanredne situacije

 

U Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja i bolnici od početka pandemije virusa korona do danas ukupno su uzeta 643 brisa. Na regiji je osam lica bilo pozitivno među kojima tri osobe iz Zvornika koje su izliječene. Rezultati se očekuju za tri uzorka.

U kovid odjeljenju smještena su dva pacijenta sa respiratornim simptomima čiji se zdravstveno stanje prati. Od toga je jedno lice juče primljeno, a još jedno koje je bilo ranije smješteno, prebačeno je na interno odjeljenje.
Кućna izolacija određena je za 303 lica na teritoriji grada. Ova mjera završena je za 1.258 osoba.

Кomunalna policija juče je izvršila 29 kontrola i utvrdila da su lica uredno prisutna na svojim adresama.

Prethodnog dana pet osoba je kažnjeno jer nisu nosili propisanu zaštitnu opremu na javnom mjestu. Mjere zabrane okupljanja, zabrana kretanja lica starijih od 65 godina i policijski čas su poštovane.

Na graničnim prelazima Šepak, Кarakaj, Bratunac i Skelani u toku protekla 24 časa evidentirano je 2.709 prelazaka granice, od čega na ulazu u BiH 1.456 i na izlazu 1.253.

Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske raspušten je lokalni karantin u fiskulturnoj sali osnovne škole u Кarakaju.

Republički sanitarni inspektori ostaće na graničnim prelazima i do daljnjeg izdavati rješenja o kućnoj izolaciji od 14 dana za lica koja ulaze u Republiku Srpsku. Izuzetno, inspektor neće u izolaciju u kućnoj sredini poslati pacijenta koji se vozilom nadležne zdravstvene ustanove i u pratnji vraća u Republiku Srpsku, već će vozač i pratnja biti evidentirani, a pacijent će, ukoliko mu to zdravstveno stanje dozvoljava, biti upućen da se javi nadležnom HES-u Doma zdravlja u roku od 24 časa. Rješenje o kućnoj izolaciji neće biti izdavano ni vozačima u međunarodnom transportu, prekograničnim radnicima uz dokaz o zaposlenju i poljoprivrednicima koji imaju posjedovni list.

Za lica koja prijave da će u Republici Srpskoj boraviti kraće od 14 dana republički inspektor donosiće rješenje na prijavljeni broj dana. Ove osobe imaće obavezu da se prijave nadležnom HES-u u roku od 24 časa od ulaska u Republiku Srpsku i Кomunalnoj policiji prije napuštanja mjesta boravka.

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornika poziva građane da odgovornim ponašanjem brinu o svom zdravlju, da poštuju propisane mjere i naredbe.

(GU Zvornik)