Posebna sjednica Skupštine – Naredne sedmice o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj

ZVORNIK

Posebna sjednica Skupštine – Naredne sedmice o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da bi posebna sjednica najviše zakonodavne institucije o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj trebalo da bude održana naredne sedmice, s obzirom na to da su ublažene mjere koje se odnose na borbu protiv virusa korona.

– Očekujem da u ovoj sedmici Vlada usvoji prijedlog za ukidanje vanrednog stanja kako bi posebna skupštinska sjednica bila održana naredne sedmice. Važno je da privreda radi, a i zbog ostalih postojećih okolnosti vrijeme je da vanredno stanje bude ukinuto – rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.

On je istakao da će sutra biti održan konsultativni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske na kome će biti riječi o uslovima za održavanje predstojeće posebne skupštinske sjednice.

– Imamo skupštinsku salu koja nema prirodno provjetravanje i u kojoj treba da boravi više od 100 ljudi, a o svemu smo konsultovali i stručnjake. Nadam se da ćemo postići saglasnost u kojim uslovima, kada i gdje će biti održana posebna sjednica Narodne skupštine o ukidanju vanrednog stanja – dodao je Čubrilović.

Kritike opozicije

Govoreći o kritikama i pitanjima opozicije zašto nema sjednica Narodne skupštine, Čubrilović je rekao da opozicija u demokratskom društvu ima pravo da kritikuje, ali da činjenice ne smiju biti pogrešno tumačene.

– Narodna skupština radi, samo ne zasijeda u plenumu. Najviša zakonodavna institucija nije skrajnuta niti je minimziran njen rad time što su predsjednik Republike i Krizni štab preuzeli određene nadležnosti – istakao je Čubrilović i podsjetio da je Narodna skupština usvojila odluku o vanrednom stanju.

Ova činjenica, kategoričan je on, govori da je Narodna skupština Republike Srpske donijela značajnu odluku i da nije bilo zloupotrebe u vrijeme vanrednog stanja kada su usvajane odluke sa zakonskom snagom.

– U ovom vremenu nije bilo kršenja zakona i Ustava Republike Srpske i sve što je urađeno je bilo u skladu sa najvišim pravnim aktom i zakonima. Poslanici su radili na terenu, pomagali građanima i bili članovi kriznih štabova što je značajno – podsjetio je Čubrilović.

On je ponovio da je radi efikasnosti institucija bilo neophodno da bude uvedeno vanredno stanje u Srpskoj, čiji je cilj brže usvajanje važnih odluka.

– Ne bi bilo dobro da smo zasijedali i na taj način dobili novi klaster, odnosno zaražene virusom korona. Većina zemalja je radila kao i mi i zato se ne može reći da smo načinili pogrešan korak, a rezultati koje smo postigli su zadovoljavajući – rekao je Čubrilović.

Dodik ne upravlja institucijama

Komentarišući tvrdnje da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upravlja institucijama u Srpskoj, pa i Narodnom skupštinom, Čubrilović je ocijenio da to nije tačno i da je riječ o izvrtanju teza.

– Dodik je predsjednik najjače političke partije, pa samim tim i najbrojnijeg Kluba poslanika u Narodnoj skupštini. Zbog toga presudno može da utiče na odluke i politiku, ali zar to nije dokaz demokratskog pristupa u društvu – rekao je Čubrilović.

On je naglasio da će Narodna skupština, nakon predstojeće posebne sjednice, nastaviti redovan rad i da će biti ispoštovan zakonodavni dio rada.

– Da li ćemo do kraja ove godine obraditi sve tematske cjeline zavisi od broja radnih dana i efikasnosti rada. Ako ne budemo gubili vrijeme u jalovim diskusijama, sve možemo uraditi – smatra Čubrilović.