Neobična priča dvoje radnika zvorničke „Alumine“ – Zbog korona virusa skoro dva mjeseca nisu bili sa porodicom

ZVORNIK

Neobična priča dvoje radnika zvorničke „Alumine“ – Zbog korona virusa skoro dva mjeseca nisu bili sa porodicom

 

Da život priča čudne priče na koje ne možemo da utičemo pokazuju nam brojni primjeri, a u vrijeme korona virusa neobičnu priču nam kazuje dvoje radnika zvorničke „Alumine“ koji skoro dva mjeseca nisu bili sa svojim porodicama koje žive u Srbiji. Jelena Lazarević i Zoran Radić su ostali da rade u fabrici i tek će sa radničkim potvrdama moći da pređu u  Loznicu i Mali Zvornik da ponovo osjete porodični zagrljalj.

Jelena kaže da i njen suprug radi u „Alumini“ te da su zbog pandemije korona virusa odlučili da on ostane sa djecom u Loznici, a da ona radi i boravi kod svojih roditelja u Donjem Šepku.

 – Nije nam bilo lako. Imamo dvije devojčice, jedna ima pet, a druga sedam godina. Odlučili smo da suprug bude sa njima, a da ja ostanem na poslu. Mislili smo da ovo neće dugo trajati, a odužilo se skoro dva mjeseca. Redovno se čujemo, ali se dugo nismo vidjeli. Ja sam inače kao Japanac posvećena poslu jer znam da kada radim onda nečemu i mogu da se nadam. Nama je ovaj posao bukvalno sve jer od njega živimo – kaže ova tridesetsedmogodišnja vrijedna žena koja po smjenama tri i po godine radi u „Alumini“ na poslovima pomoćnika rukovaoca na hemijskoj pripremi vode.

 – Radim na dekarbonizaciji i doziranje kreča u reaktoru, odnosno na omekšavanju vode uz pomoć kreča što je jako interesantan posao jer sam hemijski tehničar po struci. Ne pada mi teško da stalno nosim šljem, rukavice i drugu opremu. Upravo zato što volim svoj posao sam i ostala jer mislim da mi ne treba da samo pitamo šta fabrika može da da nama, nego šta mi možemo da damo njoj. Svi treba da cijenimo ovo što imamo i da unaprijeđuejmo proces rada u fabrici od koje živimo – ističe Lazarevićeva koja sa radošću čeka ponovni susret sa svojom porodicom.

Zorana Radića je odluka o uvođenju vanrednog stanja u Srbiji, a samim tim i zabrana prelaska u Srbiju, jer ima samo državljanstvo BiH, zatekla u trećoj smeni. Radić živi u Malom Zvorniku sa surpugom koja je medicinski radnik, te dvije kćerke koje su studenti pete godine medicine i molekularne biologije, a sin je prvi razred srednje elektrotehničke škole u Zvorniku. Imao je opciju da ostane da radi ili da ide u karantin i kasnije čeka ponovni trenutak da se vrati na posao.

 – Oni su ostali u Malom Zvorniku, a ja da radim. Mislim da sam potrebniji fabrici u ovo vrijeme. Svi radnici koji nisu mogli da se vrate na posao imaju plaćene sve obaveze i plate, tako da sam i ja mogao da ostanem kući, ali sam odlučio da budem na raspolaganju fabrici i radim svoj posao. Imam kuću na roditeljskom imanju u Tabancima tako da sada tu boravim. Nismo mislili da će sve ovo dugo trajati i sada čekam potvrdu da pređem granicu te da ponovo vidim suprugu i djecu – kaže ovaj mašinista parnih turbina koji već 33 godine, takođe po smjenama, radi u „Alumini“.

Radić dodaje da je bilo važno da svi, koji su bili u mogućnosti, da ostanu da rade kako bi se radni proces obavljao bez problema.

 – „Alumina“ je odlično reagovala u periodu korona virusa i mi nismo imali nikakvih problema u radu. Radnici koji su bili u procesu rada su mijenjali one koji nisu bili u mogućnosti da zbog zabrane prelaska granice dođu na posao tako da nismo ni osjetili pandemiju – kaže Radić i dodaje da mu teže pada odvojenost od porodice nego smjenski rad koji obavlja sa puno odgovornosti.

Ovo dvoje radnika nisu jedini koji žive u Srbiji, a rade u Zvorniku, ali su njihove priče o porodičnom odricanju jako upečatljive.

U Srbiji oko 120 radnika „Alumine“

Prema podacima iz kompanije „Alumina“ oko 120 njihovih radnika živi na području Srbije, odnosno najviše u Malom Zvorniku u Loznici. Nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji najveći dio njih nije mogao da dođe na posao. Otvaranjem granica uz potvrdu o radnom angažovanju nakon skoro dva mjeseca i oni će biti u mogućnosti da se nesmetano vrate u radni proces. „Alumina“ je za to vrijeme i njima, kao i svim drugim radnicima, isplaćivala redovno plate i sve druge prinadležnosti.

(infobirac.net)